Podeli
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od 1.742 testirane osobe zaraza koronavirusom potvrđena kod 470, a od posledica KOVID-19 umrlo je još 45 ljudi, objavila je danas slovenačka vlada.

U danima vikenda uobičajeno se testira manji broj ljudi, pa je i broj registrovanih slučajeva manji nego tokom nedelje, prenela je Hina. Najviše zaraza u jednom danu bilo je krajem prošlog meseca, kad je zabeleženo rekordnih 2.611 infekcija.

Pročitajte još:

Poslednjih dana je broj potvrđenih zaraza dnevno varirao između 1.500 i 2.000, a udeo pozitivnih testova kretao se od 25 do 30 odsto.

Udeo pozitivnih testova i dalje je visok, juče je bio skoro 27 odsto. U bolnicama je trenutno 1.292 obolelih, najviše od početka epidemije, mada je u juče otpušteno 29 pacijenata.

Na intenzivnoj nezi je trenutno 201 teže oboleli od korona virusa koji je do sada u Sloveniji odneo 1.097 života.

Epidemiolozi veruju da će broj novih hospitalizacija, time i broj teže obolelih i smrtnih slučajeva, početi da se smanjuje za nedelju dana.

Iako je broj bolničkih kreveta na kovid odeljenjima poslednjih nedelja povećan za više od 200, zdravstvene vlasti upozoravaju da je kapacitet zdravstvenog sistema ograničen zbog nedostatka obrazovanog, stručnog kadra, posebno na odeljenjima ntenzivne nege gde su na ivici izdržljivosti.

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Od početka epidemije potvrdjeno je 65.778 slučajeva infekcije, a aktivno je 20.123 slučajeva. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika trenutno iznosi 960, objavilo je danas ministarstvo zdravlja.

I ove sedmice su u Sloveniji na snazi najstrože restrikcije za suzbijanje širenja virusa, izmedju ostalih i policijski čas, “zatvaranje” u granice opština i zabrana svakog okupljanja van najužeg kruga porodice.

Ove sedmice bi prema najavama slovenačke vlade, u zdravstvenim ustanovama trebalo da počne sistemsko i obavezno testiranje na korona virus, a osoblje bi se testiralo najmanje jednom nedeljno.

Vlada priprema slična testiranja u domovima za starije, a naredila je izradu planova za dobrovoljno masovno testiranje stanovništva antigenskim testovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar