Podeli:

Društvenim mrežama nastavljaju da kruže potresne fotografije i snimci eksplozije u Bejrutu, dok istovremeno raste broj povređenih i preminulih. Vest o eksploziji je obišla čitav svet, uz stravične prizore dima koji se diže i kulja gradom, ranjenika i beživotnih tela na ulicama i u ruševinama. U ovoj stravičnoj eksploziji poginule su 73 osobe, a povređeno je više od 3.700 ljudi.

Toliko je bilo dovoljno – jedna sekunda u kojoj je grad sravnjen sa zemljom, a ranjeno više od 3.700 ljudi.

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, u luci se najpre video dim, a potom je grad zatresla izuzetno snažna eksplozija koja je izazvala velika oštećenja na okolnim zgradama sa kojih su se rušili balkoni. Od siline eksplozije prozori sa višespratnica udaljenih i po nekoliko kilometara su padali na asfalt.

Pročitaj i:

Eksplozija koja je ostavila Bejrut u ruševinama dogodila se u trenutku kada je situacija u Libanu već destabilizovana ekonomskom krizom koja oživljava i produbljuje stare podele. Takođe, luka u kojoj se eksplozija dogodila čini okosnicu libanske ekonomije i mnogi strahuju da će kriza posle današnjih događaja dostići potpuno nove dimenzije.

Tenzije intenzivira i suđenje koje je u toku četvorici pripadnika šiitske grupe Hezbolah, osumnjičene za ubistvo bivšeg sunitskog premijera Libana Rafika Haririja u napadu kamionom bombom pre 15 godina. Suđenje je izazvalo potrese u regionu a presuda bi trebalo da bude donesena u petak.

Uzrok, okolnosti i više detalja o eksploziji zasad nije poznato, a prema dosad objavljenim saznanjima libanske državne agencije NNA, do eksplozije došlo u delu luke gde se nalaze skladišta eksploziva. Izvori bliski Hezbolahu porekli su glasine da je Izrael gađao skladište oružja, preneli su izraelski mediji.

Na bejrutsko skladište se upozoravalo dugo pre eksplozije

Premijer Libana Hasan Diab izjavio je večeras da će oni koji su odgovorni za veliku eksploziju u opasnom skladištu u bejrutskoj luci platiti cenu za to, ali i da je na skladište koje se smatra epicentrom eskplozije upozoravano godinama ranije kao potencijalno opasno mesto.

Komandant snaga za unutrašnju sigurnost Abas Ibrahim, koji je obišao lučko područje, rekao je da ne bi zasad donosio zaključke o uzrocima eksplozij, a predsednik Libana pozvao je na hitan sastanak Vrhovnog veća obrane.

Povređene premijerove supruga i ćerka

U eksplozijama su povređene i supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Dijaba, prenose mediji.

Sutra dan žalosti

Premijer Libana Hasan Diab najavio je večeras za sutra, u sredu, dan nacionalne žalosti za žrtve velikih eksplozija koje su danas sravnile sa zemljom veći deo luke Bejruta i oštetile mnoge zgrade u libanskom glavnom gradu, izbijajući prozore i vrata.

Predsednik Libana Mišel Aun sazvao je hitan sastanak Vrhovnog odbrambenog saveta, preneo je Frans pres.

Svet nudi pomoć – Britanija spremna da pomogne Libanu na svaki način

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je njegova zemlja spremna da pruži svu moguću podršku i pomoć Libanu i Bejrutu nakon ogromne eksplozije u lokalnom lučkom području.

“Slike i video snimci iz Bejruta večeras su šokantni”, napisao je Džonson na Tviteru.

“Sve moje misli i molitve su sa onima koji su pogođeni ovim strašnim incidentom. Velika Britanija je spremna da pruži podršku na bilo koji način, uključujući britanske državljane koji su se tu zadesili”, dodao je premijer.

I Izrael nudi pomoć

Izrael je ponudio humanitarnu pomoć Libanu nakon današnje stravične eksplozije u centru Bejruta, u kojoj su poginule 73 osobe, a povređeno više od 3.700 ljudi.

Izrael je pristupio Libanu preko međunarodnih bezbednosnih i diplomatskih kanala i ponudio libanskoj vladi medicinsku i humanitarnu pomoć, naveli su u saopštenju izraelski ministari odbrane i spoljnih poslova, Beni Ganc i Gabi Aškenazi, preneo je Rojters.

Iran spreman da pomogne u svakom mogućem smislu

Iran je spreman da pomogne Libanu u svakom mogućem smislu, poručio je danas iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif, nakon stravične eksplozije u blizini centra Bejruta u kojoj je poginulo najmanje 10 a povređeno na stotine ljudi.

“Naše misli i molitve su s velikim i snažnim narodom Libana”, napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

On je istakao da je Iran kao i uvek u potpunosti spreman da pruži svu neophodnu pomoć i poručio Libanu da ostane snažan.
<h4><strong>Francuska spremna da pomogne Libanu</strong></h4>
Francuska je saopštila danas da je spremna da pomogne Libanu nakon stravične eksplozije u blizini centra Bejruta u kojoj je poginulo najmanje 10 a povređneo na stotine ljudi.

“Francuska je uvek na strani Libana i libanskog naroda”, napisao je na svom Tviter nalogu francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan, preneo je Rojters.

On je istakao da je Francuska spremna da pruži pomoć u zavisnosti od potreba koje izraze libanske vlasti.

Eksplozija u Bejrutu jednaka zemljotresu od 4,5 stepeni Rihterove skale

Seizmolozi u Jordanu saopštili su da je eksplozija u luci u Bejrutu bila toliko jaka da je bila ravna zemljotresu jačine od 4,5 stepeni Rihterove skale.

Komentari

Vaš komentar