Podeli:
Foto: Printscreen/Twitter/Kamala Harris

Pre nekoliko dana je na društvenim mrežama počeo da se širi uznemirujući snimak na kojem se vidi kako policajac brutalno prebija 14-godišnje dete.

Kalifornijska policija je pokrenula istragu pošto je video na kojem policajac pribija uz zemlju 14-godišnjeg dečaka i prebija ga postao viralan. Snimak su na Tviteru objavili prijatelji i porodica dečaka, a reč je, kako Gardijan piše, o policijskom službeniku iz grada Rančo Kordoba istočno od Sakramenta.

Prema navodima policije, dečak je zaustavljen – napadnut, tačnije – zbog posedovanja duvanskog proizvoda. Osoba koja se na Tviteru predstavila kao dečakova sestra napisala je da je reč o vrsti cigarete.

Reč je policijskom službeniku koji je patrolirao ovom oblašću zbog žalbi o prodaji alkohola, duvana i nedozvoljenih supstanci maloletnicima, saopštio je šerif okruga Sakramento, i dodao da je važno “razumeti snimak u širem kontekstu” pošto je maloletnik bio “nekooperativan i odbio” da se identifikuje.

Dečak je policajcu, navodno, rekao da ima 18 godina i pružio je “fizički otpor”, pa je policajac navodno izgubio lisice. Zato je valjda morao da “uspostavi kontrolu nad njim”, saopštila je okružna policija.

Snimak je privukao pažnju šire javnosti, a senatorka Kamala Haris je prebijanje nazvala “užasnom zloupotrebom moći”.

Ovakvi incidenti sada su pod intenzivnijom pažnjom javnosti zbog protesta koji se održavaju povodom smrti Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca koji je preminuo posle nasilnog privođenja.