Podeli
Crna Gora prazna plaza
Foto:Nova.rs

U redakciju Nova.rs je danas, drugog avgusta, kada je inače pik turističke sezone u Crnoj Gori, stigao neverovatan snimak plaže u Đenovićima, na kojoj je samo jedan posetilac.

“Atmosfera” na plaži, na ovaj vreli letnji dan, u nedelju, početkom avgusta, ujedno je melem za oči, ali i tužna slika pustog primorja.

Na plažama crnogorskog primorja ovog leta, onaj ko ima sreće, uživaće kao da je na pustom ostrvu, baš kao čitateljka koja nam je poslala video. Mir i tišina, uz morske talase, su odmor za poželeti. Iako ova slika govori i da je situacija zaista alarmantna, kad na primorju nema baš nikoga ni na neradni dan. Lokalno stanovništvo koje živi od turizma i trgovine, koje zavisi od broja gostiju na plažama, suočava se sa crnim danima.

Gradovi na obali, poput Budve, Herceg Novog, Kotora… krajem jula i početkom avgusta, inače svake godine, vrve od tursta, gužve i buke, a sada je na njihovim ulicama i trgovima kao u sred zime, zabunu unosi samo sunce i visoka temperatura. Inače sve drugo je isto kao u vansezonskom periodu. Pustoš i tišina.

Prema poslednjim izveštajima, u Crnoj Gori je poseta ovog leta opala za čak 90 odsto, a velika ekonomska kriza očekuje se od jeseni, s obzirom da polovina hotela na obali uopšte ne radi, a ostali su popunjeni sa do 10 odsto.

Crna Gora plaže
Foto: Vladimir Šarac

Zbog strogih mera za zaštitu od koronavirusa, Crna Gora zatvorila je svoje granice za Srbiju još na početku pandemije, a iz naše zemlje najviše turista odlazi na odmor upravo na crnogorsko primorje. Za turiste iz BiH, Crna Gora uvela je PCR test, pa su i iz ove zemlje gosti malobrojni. Ipak ono što je najviše osakatilo crnogorski turizam, je potpuno zatvaranje granice za Ruse, koji svake godine preplave primorje i donose najveću zaradu lokalnom stanovništvu.

Iako su zatvorili granice i time uništili sopstvenu ekonomiju, Crnogorci se nisu spasili zaraze, pa tako sada ostaju bez zdravlja, ali i bez para i “hleba na stolu”. Dupla nula!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar