Podeli
Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Na hiljade demonstranata okupilo se po drugi put u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku, uprkos zabrani kretanja i vanrednom stanju uvedenim ove nedelje. Policija je koristila vodene topove kako bi rasterala uglavnom mlade aktiviste, koji su pokušali da se zaštite kišobranima.

Vodeni topovi ispaljeni su na demonstrante koji su se okupili drugi dan uprkos dekretu Vlade o “zabrani okupljanja pet ili više ljudi”, kao odgovor na prodemokratski pokret koji je proteklih meseci zahvatio Tajland.

Novinari koji su poprskani vodom rekli su da je izazvala peckanje i da je bila obojena u plavo, kako bi označili demonstrante za eventualno kasnije privođenje.

Kako se policija kretala napred, studenti su pokušavali da pobegnu na sigurno, dok su neki demonstranti koristili kišobrane kako bi se odbranili.

Nekolicina je bacila plastične flaše sa vodom.

Većina demonstranata se kasnije razišla, dok je nekoliko njih uhapšeno.

Tada je organizator protesta zatražio od okupljenih da se raziđu i pripreme za još jedan masovni skup u subotu.

Okupljeni su nosili parole sa natpisom “Oslobodite naše prijatelje”, pozivajući se na više od 40 ljudi uhapšenih ove nedelje zbog umešanosti u proteste.

Ranije je policija blokirala puteve u pokušaju da zaustavi proteste, ali su studentski lideri u poslednjem trenutku promenili mesto okupljanja.

Tattep Ruangprapaikitseree, jedan od retkih studentskih vođa koji je izbegao zatvor, priveden je danas nakon što je zatražio podršku međunarodne zajednice.

Među uhapšenima su i ključni studentski lideri, koji se suočavaju sa optužbama poput pobune, za koju se izriče kazna u trajanju od sedam godina.

Inače, vanredno stanje vlastima daje široka ovlašćenja, uključujući i da policija zadrži demonstrante bez optužbi do 30 dana, bez pristupa advokatima ili porodici.

Specijalni izvestilac UN-a za slobodu udruživanja i mirnog okupljanja Klement Vul, izrazio je zabrinutost zbog represija.

“Proglašeno vanredno stanje i hapšenja u Bangkoku guše slobodu okupljanja. Vlada treba da omogući demonstrantima da ostvaruju svoja prava i traže dijalog, a ne da ih suzbija”, rekao je on.

Zašto Tajlanđani protestuju?

Tajland ima dugu istoriju političkih nemira i protesta, ali novi talas protesta podstaknut je februarskom odlukom suda da zabrani popularnu opozicionu prodemokratsku stranku, koju podržavaju mnogi mladi Tajlanđani.

Pročitajte još:

Pokret vode studenti univerziteta i škola, ali je privukao podršku i starijih generacija, piše Gardijan.

Demonstranti traže ostavku premijera Prajuta Čan-oče i pozivaju na reformu izuzetno bogate i moćne monarhije Tajlanda.

Oni smatraju da bi trebalo smanjiti budžet kraljevske porodice, kao i da ona ne bi trebalo da se meša u politiku zemlje.

Ipak, pozivi na reformu kraljevine posebno su osetljivi na Tajlandu, gde se kritika monarhije kažnjava dugim zatvorskim kaznama, prenosi BBC.

Od sredine jula Tajlanđani se redovno okupljaju na ulicama Bangkoka, a skupove organizuju preko društvenih mreža.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar