Podeli:
Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Aleksandar Lukašenko odneo je vrlo ubedljivu pobedu šesti put na predsedničkim izborima, jedina rivalka koja je imala ikakve šanse Svetlana Tihanovskaja doživela je jednako ubedljiv poraz, a onda su nasilni protesti zahvatili više gradova i narod Belorusije odlučio je da konačno digne glas. Situacija u Belorusiji se, posle možda najkontroverznijih izbora dosad, i dalje rasplamsava. Iako formalno povod za demonstracije nije isti kao u Srbiji, scene policijske brutalnosti i nasilja na ulicama definitivno podsećaju na proteste koji su nedavno potresli Beograd.

Pročitaj i:

Nasilni protesti su zapalili Minsk, Brest i Žodino još u nedelju uveče nakon što su objavljeni preliminarni rezultati predsedničkih izbora.  Policija je protiv demonstranata upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove.

Pod heštegom #Belarus na Tviteru se pojavljuje stotine rezultata, a među poslednjim snimcima koji se dele je premlaćivanje jednog od demonstranata i njegove supruga koja pokušava da ga odbrani od šestorice pripadnika policije.

Među objavljenim snimcima su i oni na kojima se vidi kako policija, prema pisanju korisnika društvenih mreža, tuče žene.

Među objavljenim snimcima se izdvaja onaj na kojem kordon policije praktično gazi jednog demonstranta.

U međuvremenu su se na mrežama pojavile i informacije da su zaposleni u velikom broju beloruskih fabrika stupili u štrajk; radnici koji istupaju su deo strategije za rušenje Lukašenka, a slično se dogodilo i u Srbiji pre nego što je srušen Slobodan Milošević kada je i Kolubara stala.

U obračunu demonstranata i policije u nedelju poginula je jedna osoba, a desetine su povređene. Na mrežama se dele i slike građana koji donose cveće na mesto na kojem je jedan od demonstranata izgubio život.

Objavljeni su i snimci policije koja sa ulica uklanja sve što bi moglo biti iskorišćeno za barikade.

Aktuelni predsednik osvojio je 80,23 odsto glasova, njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovska 9,9 odsto a troje preostalih kandidata manje od dva odsto

Iz kampanje Svetlane Tihanovskaje tvrde, međutim da je ona bila ta koja je osvojila više od 80 odsto. Tihanovska je u nedelju glasala, a odmah potom je napustila svoj stan “iz bezbednosnih razloga”, nakon što je nekoliko njenih aktivista uhapšeno tokom noći. Od tada se nalazi u Litvaniji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram