Podeli
Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Svetskoj zdravstvenoj organizaciji do sledeće nedelje treba da se jave države koje žele da učestvuju u globalnoj platformi za masovno vakcinisanje protiv koronavirusa, nazvanoj "Kovaks". Međutim SZO je i pre ovih prijava morala da smanji svoje ambicije u tom pogledu zbog pojedinih zemalja koje su samostalno krenule u nabavku vakcina, navodi Rojters.

Uprkos tome što je već više od 170 zemalja izrazilo interesovanje da učestvuje u platformi, SAD, Japan, Velika Britanija i Evropska unija su samostalno sklopile sporazume sa ciljem obezbeđivanja miliona vakcina za sopstvene građane, ignorišući upozorenja SZO da će “vakcinalni nacionalizam” ograničiti globalnu dostupnost vakcina.

Stručnjaci upozoravaju da se, ukoliko veći broj bogatih zemalja bude krenuo istim putem, strategija SZO u borbi protiv pandemije, koja podrazumeva ravnopravan pristup vakcinama, može suočiti sa propašću.

“Ukoliko se to desi, prilično je jasno da bi količine vakcina dostupne svim drugim zemljama bile nedovoljne, naročito u prvih šest do devet meseci”, kaže za Rojters Aleks Haris, direktor za globalnu politiku dobrotvorne zdravstvene organizacije “Velkam trast”.

Foto:EPA-EFE/RDIF

Rok za podnošenje “prijava” za učešće u platformi “kovaks” ističe u ponedeljak.Platformom je za sada obuhvaćeno devet potencijalnih vakcina protiv COVID-19, a plan je da zemljama potpisnicama te inicijative do kraja sledeće godine budu obezbeđene ukupno dve milijarde doza vakcina.

Pročitajte još:

Više od 170 zemalja, uključujući Kanadu, Norvešku, Južnu Koreju i Britaniju, podnelo je neobavezujuće izraze interesovanja za učešće u platformi, koju SZO reklamira kao jedinu globalnu inicijativu da se vakcina protiv COVID-19 obezbedi i bogatim i siromašnim zemljama. Do kraja 2021. svim zemljama koje se prijave biće isporučene doze.

Prošle nedelje, šef SZO Tedros Adhanom Gebrejsus kritikovao je države koje samoinicijativno poručuju vakcine i upozorio da će takva strategija pogoršati pandemiju.

Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

U poslednjem pozivu za podršku pre roka u ponedeljak, napisao je pisma članovima pozivajući ih na učešće u platformi.Komisija EU je „potpuno posvećena“ uspehu “Kovaksa”, dok ulazi u paralelne razgovore sa proizvođačima vakcina za snabdevanje, rekla je portparolka Rojtersu.Britanija je rekla da podržava “Kovaks” da osigura jednak pristup vakcinama, uključujući i finansiranje, istovremeno radeći na bilateralnim sporazumima o snabdevanju.

Bela kuća nije odmah komentarisala situaciju. Sjedinjene Američke Države međutim nisu učestvovale u pokretanju programa u aprilu, niti u prikupljanju sredstava u maju.