Podeli
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ustavni sud Hrvatske doneo je odluku da na današnjoj sednici o zakonitosti epidemioloških mera neće biti prisutni predstavnici medija, poručio je glavni sekretar Ustavnog suda Teodor Antić.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, trojica sudija su bila za uključivanje javnosti, dok je ostalih 10 bilo protiv.

Kada Ustavni sud bude doneo odluku, javnost će biti obaveštena, rekao je  Antić. “Verujte da će na sva vaša pitanja biti odgovoreno u potpunosti i pravovremeno”, rekao je on.

Pročitajte još:

Ustavni sud odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mera koje je donio Nacionalni štab civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Kad su u pitanju oblasti i delovanje Kriznog štaba, Ustavni će sud doneti dve vrste odluka – o ustavnosti izmena o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Štab, bez proglašenja vanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mere kojima se zadire u ustavna prva građana.

Potom bi ustavni sud trebalo da odluči o ustavnosti konkretnih mera koje je taj Štab donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, advokati, ali i neki saborski predstavnici.

Komentari

Vaš komentar