Podeli
Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

U Severnoj Koreji raste nesigurnost nabavke hrane i ponegde vlada glad posle zatvaranje granice sa Kinom 21. januara i drugih mera zbog epidemije koronavirusa, upozorio je stručnjak UN. Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Severnoj Koreji, Tomas Ohea Kvintana, govoreći u svoje ime, pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

“Posle nestašice hrane koja je devedesetih godina izazvala katastrofalne posledice u Severnoj Koreji, zabrinjavajuća je sadašnja nestašica i nesigurnost nabavke hrane”, rekao je Kvintana.

Po njegovim rečima, sve je više porodica koje mogu da obezbede samo dva obroka dnevno, neke porodice jedu jedino kukuruz, a neke gladuju.

On je pozvao Savet bezbednosti UN da zato preispita međunarodne sankcije protiv Severne Koreje.

Stručnjaci su procenili da su devedesetih godina u Severnoj Koreji od gladi umrle stotine hiljada ljudi.

Više od 40 odsto stanovništva te zemlje je pre ovogodišnjeg izbijanja epidemije već imalo teškoće da nabavi hranu i mnogi od njih su pothranjeni.

Svako peto dete mlađe od pet godina u toj zemlji kasni s razvojem zbog neuhranjenosti, rekla je portparolka Svetskog programa za hranu Elizabet Birs na onlajn konferenciji za štampu.

“Tolika neuhranjenost znači da je nepovratna šteta naneta stotinama hiljada dece”, upozorila je ona.

Kvintana je rekao da su stroge mere preduzete zbog pandemije – zabrana izlaska napolje i zatvaranje granica – pogoršale situaciju.

U martu i aprilu, severnokorejska trgovina s Kinom je opala za više od 90 odsto i mnogi prekogranični radnici ostali su bez primanja, rekao je on, navodeći “porast broja beskućnika u velikim gradovima”, uključujući “decu ulice”, a došlo je i do velikog poskupljenja lekova.

Po tom ekspertu, vojnici takođe trpe zbog nestašice hrane. On je izrazio zabrinutost zbog stanja u zatvorima, posebno u tajnim, logorskim, i pozvao Pjongjang da pusti oslabele zatvorenike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar