Podeli
Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Novo zaključavanje stupiće na snagu u petak zbog rekordno velikog broja novih slučajeva koronavirusa, najavio je premijer Antonio Kosta.

“Nalazimo se u najopasnijem trenutku pandemije. Pravilo je jednostavno – svi treba da ostanemo kod kuće”, rekao je Kosta na konferenciji za novinare.

Mere će biti slične onima koje su bile tokom šestonedeljnog lokdauna između marta i aprila prošle godine, s tim što će škole ostati otvorene.

Vlasti će ublažiti karantin na dan predsedničkih izbora 24. januara kako bi glasači mogli da izađu na birališta.

Od petka će u Portugaliji biti zatvorena većina prodavnica koje ne prodaju robu za osnovne životne potrebe. Restorani će takođe biti zatvoreni, ali će dostava biti moguća. Supermarketi, apoteke, pekare, benzinske pumpe i banke ostaće otvoreni.

Da bi osigurale poštovanje novih mera, vlasti će udvostručiti kazne za njihovo kršenje. Prema portugalskom zakonu, mere će se donositi na svakih 15 dana, ali Kosta je  rekao da će zaključavanje verovatno trajati mesec dana.

Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

U zemlji od 10 miliona ljudi do sada je zabeleženo 507.108 slučajeva covid-19 i 8.236 smrtnih slučajeva. Nagli porast infekcija nakon Božića izazvao je snažan pritisak na zdravstveni sistem.

U Portugaliji je do sada vakcinisano 82.000 ljudi, a prioritet imaju zdravstveni radnici i stanovnici staračkih domova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar