Podeli
Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da ostanu oprezni i pridržavaju se mera o držanju distance, ali je istakla da je broj novih slučajeva koronavirusa već neko vreme "na niskom nivou".Merkel je, nakon razgovora sa premijerima 16 saveznih država, potvrdila da je postignut dogovor da se produži zabrana održavanja velikih događaja, bar do kraja oktobra, kako bi se izbegao novi talas koronavirusa.

Rojters je prethodno objavio da iz dokumenta, koji su dogovorili Merkel i premijeri 16 saveznih nemačkih država, proizilazi da će Nemačka produžiti zabranu održavanja velikih događaja, uključujući sajmove, najmanje do oktobra.

“Masovni događaji kao što su narodna i crkvena slavlja te koncerti treba da se zabrane do kraja oktobra”, proizilazi iz dokumenta savezne pokrajine Bavarske koji treba da poslužii kao podloga za raspravu premijera nemačkih saveznih zemalja, prenose nemački mediji.

Prema istim informacijama, masovna okupljanja treba da se zabrane do kraja godine.

Mere poput nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i prodavnicama, kao i održavanje razmaka od 1,5 metra treba da ostanu na snazi “jer su se pokazale kao korisne”, navodi se u dokumentu.

Popuštanja mera biće kod ograničenja okupljanja građana u javnom prostoru, i to na onaj deo koji se odnosi na pravilo o dozvoli okupljanja samo za osobe iz dva domaćinstva.

Ubuduće bi se mogle da se nalaze i osobe koje pripadaju i tri i više domaćinstava.

Takođe, treba da se ukine i pravilo o razmaku za osobe iz kruga poznanika ili npr. kolega s radnog mesta.

Ipak, građani se i dalje upozoravaju  da smanje  broj osoba s kojima održavaju redovan kontakt.

Vrtići i škole nakon letnih praznika treba da normalno počnu da rade

Nekoliko premijera saveznih pokrajina je apelovalo na svoje kolege da što više mera u borbi protiv pandemije koronavirusa ostane jedinstveno u svih 16 saveznih pokrajina.

Neke savezne zemlje, poput Tirinške i Brandenburga, ukinule su gotovo sve mere, izuzev nošenja maski u javnom prevozu i prodavnicama.

Merkel poziva na oprez uprkos smanjenju broja obolelih

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da ostanu oprezni i pridržavaju se mera o držanju distance, ali je istakla da je broj novih slučajeva koronavirusa već neko vreme “na niskom nivou”.

Merkel je, nakon razgovora sa premijerima 16 saveznih država, potvrdila da je postignut dogovor da se produži zabrana održavanja velikih događaja, bar do kraja oktobra, kako bi se izbegao novi talas koronavirusa.

Rojters je prethodno objavio da iz dokumenta, koji su dogovorili Merkel i premijeri 16 saveznih nemačkih država, proizilazi da će Nemačka produžiti zabranu održavanja velikih događaja, uključujući sajmove, najmanje do oktobra.

U Nemačkoj je koronavirusom zaraženo 189.027 osoba, dok je 8.918 ljudi preminulo, pokazuju podaci sajta Worldometers.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar