Podeli:
Foto: N1

Mitropolija crnogorsko-primorska nije se registrovala u skladu sa Zakonom o pravnom položaju verskih zajednica, pa bi sada to trebalo da učini za razliku od 31 registrovane verske zajednice koje se sada samo evidenitraju, tvrdi državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković. “Prihvatanjem dogovora sa Vladom obesmislile bi se ocene o navodnoj diskriminaciji, progonu i otimanju svetinja, pa tako i izborni nastup političkih struktura”, rekao je novi državni sekretar Aleksandar Zeković

Zeković podseća da je do kraja 2019. važio zakon iz 1977. koji je vodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mitropolija crnogorsko-primorska spremna je da se evidentira, ali ne i registruje jer smatra da nije nova verska zajednica i da već ima dugu istoriju postojanja. Vlada je insistirala na registraciji.

“Registracijom verske zajednice stiču svojstvo pravnog lica, a evidencijom se nastavlja pravni subjektivitet. Registruju se one verske zajednice koje do sada nisu bile registrovane i novoosnovane verske zajednice, a evidentiraju se postojeće verske zajednice, naravno ukoliko to žele”, rekao je Zeković, objašnjavajući razliku između registracije i evidencije.

U spisku registrovanih verskih zajednica, u koji su “Vijesti” imale uvid, su Barska nadbiskupija i njene župe, zatim Kotorska biskupija koja uključuje područje Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve i jednim delom Bara, a takođe i Crnogorska pravoslavna crkva i Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori. Registrovane su i Crkva Hristovog jevanđelja, Hrišćanska verska zajednica “Jehovini svedoci”, Katolička misija Tuzi, Hrišćanska adventistička crkva, Evanđeoska crkva “Reč Božja” koja je 11. juna 2003. promenila naziv u Hristova crkva braće.

U registru verskih zajednica su i Red vojske gostoljubljivih svetoga Lazara od Jerusalima, Katolička verska zajednica – Franjevačka Misija Malesije, Biblijska Hrišćanska zajednica, Crkva Hristovog Jevanđelja, Jevrejska zajednica Crne Gore, Baha i Zajednica Crne Gore, Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana u Crnoj Gori, Crnogorska protestanska crkva, Crnogorska katolička crkva, Crnogorska demohrišćanska crkva, Crnogorska adventistička crkva, Rimokatolička crkva “Župni ured presvetog srca Isusovog”, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista, Hrišćanski centar Svetionik, Hrišćanska zajednica Mozaik…

Komentarišući prekid pregovora MCP s Vladom, Zeković je kazao kako smatra da je “SPC pod pritiskom dela političke javnosti koja je njenu navodnu ugroženost postavila kao platformu za nastup na predstojećim parlamentarnim izborima”.

“Prihvatanjem dogovora s Vladom obesmislile bi se ocene o navodnoj diskriminaciji, progonu i otimanju svetinja, pa tako i izborni nastup političkih struktura”, rekao je on. Ističe da je pregovarački tim Vlade učinio brojne ustupke i da su ponuđena rešenja imala jasan praktičan smisao “kako bi se prevazišle nesuglasice i podele u pravoslavnom biću Crne Gore i jačalo poverenje između države i crkve”.

Verske zajednice se interesuju za primenu novog zakona

“Neprihvatanjem dogovora, stiče se utisak da se crkva odlučila da zadrži još neko vreme rivalitet u odnosu na državu. Verujemo da će se u budućnosti država i sve verske zajednice, bez izuzetka, više susretati u društvenom, kulturnom i u okviru socjalnih servisa, a manje u političkom domenu”, kazao je Zeković.

Objasnio je da se u Ministarstvu svakodnevno interesuju predstavnici verskih zajednica i građana za upis u registar odnosno evidenciju verskih zajednica.

“Polazeći od toga da sloboda misli, savesti i veroispovesti predstavljaju životno značajna ljudska prava i noseća su odrednica demokratskog i otvorenog društva, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kroz Direktorat za odnose s verskim zajednicama, pruža konsultacije svim verskim zajednicama i zainteresovanim građanima u cilju potrebne stručne i tehničke pomoći,” rekao je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar