Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Predsednik SAD-a Donald Tramp ove nedelje najavio je plan za povlačenje skoro 12.000 vojnika iz Nemačke, što je naišlo na odobravanje Kremlja, pa ne čudi što analitičari smatraju da američki predsednik čini ustupke Rusiji, tačnije na ovaj potez gledaju kao na poslednji poklon Vladimiru Putinu pre izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američke vojne snage pomogle su da se osigura mir u Evropi, čineći neraskidivu vezu između bivših neprijatelja, ali čini se da je ova Trampova odluka, na neki način kažnjavanje Nemačke.

“Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bi trebalo da zaštitimo Nemačku od Rusije. O čemu se tu radi?” napisao je Tramp u jednom postu.

Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

“Takođe, Nemačka učestvuje u NATO-u sa samo dva odsto snaga, stoga neke trupe povlačimo iz Nemačke!” naglasio je Tramp.

Šef Odbora za spoljne odnose nemačkog parlamenta Norbert Rotgen odgovorio mu je na Tviteru rekavši: “Umesto da ojača #NATO, ovo će oslabiti savezništvo. Vojni angažman SAD neće se povećavati, već smanjiti u odnosu na Rusiju i Bliski Istok.”

Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Guverner države Bavarske Markus Seder, čija regija ima nekoliko baza SAD-a, takođe je kritikovao Trampa:

“Nažalost, ovo ozbiljno šteti nemačko-američkim odnosima. U vome nema vojne koristi. Ovo će oslabiti NATO i američke saveznike.”

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Na ovu odluku reagovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i rekao za CNN:

“Nikada nismo skrivali da mislimo da što je manje američkih vojnika na evropskom kontinentu to je Evropa mirnija.”

Tramp je praktično dar za Kremlj. Njegova nepredvidivost, iako često predstavlja problem, često se pokaže pozitivnom po Rusiju i odnose dve zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar