Podeli:
Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Isprva smo mislili da američki predsednik Donald Tramp ne shvata šta je hlorokin, antimalarik koji neprestano promoviše kao uspešan lek protiv koronavirusa, uprkos upozorenjima stručnjaka da za to nema dokaza. Ipak, Njujork tajms je istraživao i sve je dobilo smisao - Tramp poseduje udeo u kompaniji koja proizvodi hidroksihlorokin.

Njujork Tajms piše da Tramp „poseduje mali finansijski udeo“ u Sanofiju, francuskoj farmaceutskoj kompaniji koja proizvodi plaquenil, što je jedan brend hidroksiklorokina.

Prema ovim navodima, među najvećim deoničarima Sanofija nalazi se i finansijska kompanija koju vodi veliki donator republikanaca Ken Fišer, a Trampove tri porodične fondacije su investirale u kompaniju čiji je najveći deoničar upravo Sanofi. Njujork tajms je objavio i da je sa tim proizvođačem lekova povezan i Vilbur Ros, američki ministar trgovine.

Njujork tajms je odlučio da se pozabavi ovime zbog “preteranog Trampovog angažmana u promociji leka protiv malarije”; imaju pravo da je bilo sumnjivo, ali bi bilo još sumnjivije da Tramp inače nije čovek koji besramno denuncira nauku i kome reč etabliranih naučnika ne znači apsolutno ništa, naročito ako ne ide naruku njegovoj agendi. Sve što je ikada izgovorio o klimatskim promenama je dovoljno dobar dokaz za to, sve i da je onaj njegov predlog da baci nuklearku na uragan zaista urbana legenda.

Ako je mogao da povuče Sjedinjene Države iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama uprkos svim naučnim dokazima, upozorenjima i, naposletku, zdravom razumu, što bi za njega ikakvu težinu imala reč medicinskih eskperata koji s razlogom vrlo oprezno govore o potencijalnoj efikasnosti hidrohlorokina.

Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Ne treba zaboraviti da je Tramp prvo predviđao da će virus „čudesno“ nestati u aprilu s dolaskom viših temperatura.

Na jednom od poslednjih brifinga za medije ponosno je istakao da se „lek sada testira“ i da postoje „veoma snažni, moćni pokazatelji“ da je efikasan, iako stručnjaci za javno zdravlje navode da su podaci koji bi na to ukazali ekstremno oskudni i da su, da bi se efikasnost leka dokazala, neophodna obimnija istraživanja.

Šta imate da izgubite?“, pitao je čak pet puta, dodavši da bi pacijenti u terminalnim fazama bolesti svakako trebalo da budu voljni da isprobaju bilo kakav lek koji deluje obećavajuće.

Ako radi, biće šteta što ga nismo uveli ranije“, rekao je i dodao da je savezna vlada kupila i uskladištila 29 miliona pilula hidroksihlorokina. „Šaljemo ih laboratorijama, vojsci i bolnicama.“

Iako su neke bolnice odlučile da daju hlorokin pacijentima koji su na samrti kad već nemaju druge opcije, deo lekara u američkim bolnicama istakao je da ovaj antimalarik ozbiljno povećava rizik od srčane aritmije i, u krajnjoj instanci, srčanog udara.

Foto:EPA-EFE/Doug Mills

Pročitaj i:

Ali šta ja znam? Nisam lekar. Imam, doduše, zdrav razum“, nadovezao se na upiranje da se pacijenti leče hlorokinom, iako je čak i profesionalna organizacija koja je prva objavila francusku studiju o efikasnosti antimalarika – a na koju se često pozivaju Trampovi istomišljenici – saopštila da „istraživanje nije u skladu sa očekivanim standardima društva“.

Neke bolnice u Švedskoj takođe su obustavile upotrebu hidroksihlorokina u lečenju Covida-19 posle izveštaja o sporednim efektima leka, prema pisanju švedskih medija.

Njujork tajms piše da postoji mogućnost da je Trampa sa sada ozloglašenim hlorokinom upoznao Rudi Đulijani koje se savetovao sa opskurnim „seoskim lekarom“ Vladimirom Zelenkom, onim što je niotkuda postao zvezda među esktremnim desničarima pošto je protiv korone preporučivao koktel hlorokina, antibiotika i cink-sulfata.

Foks njuz je onda za tri dana reklamirao hidroksihlorokin kao lek za koronavirus čak sto puta, Đulijani je tvitovao da je hlorokin „sto odsto efikasan“ u lečenju Covida-19 (mada je Tviter uklonio tu objavu) i pokrenut je talas lažnih – ili u najmanju ruku neosnovanih – informacija.

Simptomatično je da se ideja o hlorokinu kao čudesnom leku naročito dojmila ekstremnoj desnici i mimo Amerike; nije joj odoleo ni brazilski predsednik Žair Bolsonaro koji je na mrežama takođe objavio snimak u kojem govori da antimalarik „radi na svim mestima“

Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti dr Entoni Fauči je pre nekoliko dana taman zaustio da odgovori na pitanje novinara CNN-a imaju li Trampove tvrdnje da je hlorokin efikasan naučno utemeljenje i Tramp ga je, očekivano, prekinuo ne dopustivši mu da objasni kako stoje stvari. Nije da Fauči već nije govorio o tome da nema dokaza da hlorokin pomaže.

Neki republikanac je čak pametno rekao da ako će, ako ne želi da se zarazi koronavirusom, poslušati Faučija; ako ga zanimaju nekretnine i biznis, tražiće savet od Trampa.

Činjenica je – ili bi tako makar trebalo da bude – da kada nastupi kriza javnog zdravlja daleko veći kredibilitet ima struka, lekari i naučnici nego političari. Ştvar dodatno komplikuje to što Donald Tramp nije čak ni političar, barem ne u tradicionalnom smislu. Štaviše, i ovog puta je pokazao da je više od svega, izvesno više nego što je predsednik i lider, više čak i od toga što je narcisoidan i ne mari za ljudske živote – biznismen. I to onaj koji sopstvenu naciju prodaje za koji dolar više u džepu.