Podeli
Donald Tramp Foto:REUTERS/Tom Brenner

Predsednik SAD Donald Tramp danas je u svom govoru zatražio da UN smatraju Kinu odgovornom za pandemiju koronavirusa, a među uspesima svoje administracije, naveo je dogovor Kosova i Srbije.

Tramp je u snimljenom govoru kojim se obratio upravo započetom 75. zasedanju Generalne skupštine UN, pohvalio  dva nedavno sklopljena međunarodna sporazuma uz njegovo posredovanje: o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih država Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i o dogovoru Srbije i Kosova o ekonomskoj normalizaciji.

Rekao je da SAD time ispunjavaju svoju sudbinu mirotvorca, prenosi AP.

“Ovi istorijski mirovni sporazumi su znak svitanja i rađanja novog Bliskog istoka”, poručio je Tramp i rekao da njegova administracija namerava da uskoro posreduje u novim mirovnim dogovorima.

Predsednik SAD je danas pozvao Ujedinjene nacije da Kinu smatraju odgovornom za njena dela u vezi sa pandemijom koronavirusa, prenosi Frans pres.

“Na početku širenja virusa, Kina je zabranila unutrašnje letove, a istovremeno dozvolila avionima da napuste Kinu i zaraze svet”, rekao je Tramp.

“Kineska vlada i Svetska zdravstvena organizacija, koja je takoreći pod kontrolom Kine, pogrešno su izjavili da nema dokaza da ljudi prenose virus”, dodao je Tramp. Predsednik SAD nastavio je da optužuje Kinu da nije na vreme obavestila svet o novoj bolesti koja se pojavila na njenoj teritoriji.

Dok su SAD na pragu više od 200.000 umrlih od koronavirusa, Tramp je rekao:

“Ponovo smo uključeni u veliku globalnu borbu. Vodili smo i vodimo žestoku bitku protiv nevidljivog neprijatelja,  kineskog virusa  koji je odneo bezbroj života u 188 zemalja”.

Tramp je takođe branio odgovor svoje administracije na pandemiju, tvrdeći da je to bila najagresivnija mobilizacija od Drugog svetskog rata.

“Podelićemo vakcinu, pobedićemo virus, okončaćemo pandemiju i ućićemo u novu neviđenu eru prosperiteta, saradnje i mira”, istakao je Tramp.

Komentari

Vaš komentar