Podeli
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Donald Tramp branio je svoju odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama, rekavši da je "nepravedan i neobjektivan" dok se njegov naslednik Džozef Bajden založio za povratak zemlje tom dogovoru.

SAD su početkom novembra zvanično istupile iz sporazuma o klimatskim promenama postignutom u Parizu krajem 2015. godine.

Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

“Izvukao sam SAD iz nepravednog i neobjektivnog Pariskog klimatskog sporazuma, a koji je vrlo nepravedan prema SAD”, rekao je Tramp na virtuelnom samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20.

Pročitajte još:

Teme samita u organizaciji Saudijske Arabije su, između ostalog, životna sredina i pandemija koronavirusa.

“Pariski sporazum nije postignut da bi spasao životnu sredinu, već da bi uništio američku privredu”, rekao je Tramp i dodao da odbija da se odrekne nekoliko miliona radnih mesta u SAD i da se milijarde dolara šalju najgorim zagađivačima koji ne poštuju životnu sredinu.

Tramp, koji zagovara industriju fosilnih goriva, doveo je u pitanje nauku o klimatskim promenama i ublažio je neke mere za zaštitu životne sredine.

Međutim, Bajden je obećao da će se SAD vratiti sporazumu prvog dana njegovog stupanja na dužnost predsednika u januaru 2021. godine. Tu izjavu su pozdravili mnogi evropski lideri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar