Podeli
Foto: shutterstock

Prvo i pre svega, iluminati i masoni nisu isto, mada se u široj javnosti često percpiraju zajedno kao sinonimi za tajna društva i druge konspiracije.

Pravi Iluminati su tajno društvo koje je osnovano 1776. godine, a činili su ga oni koji nisu bili oduševljeni time što crkva ima kontrolu nad učenjem. Ideja je bila da se progura agenda Prosvetljenja u svim oblastima javnog života, ali društvo je osamdesetih godina 18. veka poraženo slomom vlade. A možda i nije.

Teorije zavere o iluminatima pojavile su se krajem 19. veka, kada su neki konzervativci u Evropi počeli da veruju da je ova grupa odgovorna za Francusku revoluciju (1789–1799.) Obmane o iluminatima kasnije je širila, 1960-tih godina, jedna grupa američkih šaljivdžija, poznatih kao Diskordijanci, koji su, na primer, napisali niz lažnih pisama Plejboju o iluminatima.

Iluminati su, u stvari, idejni tvorci Novog svetskog poretka – na tome se baziraju teorije zavere o njima; upravljaju svetom tako što proturaju svoje ljude u vlade i korporacije. Iluminatima su među teoretičarima zavere proglašeni, naravno, američki predsednici, mada njih računaju i u reptilijance, a tu su i teorije o tome da iluminati stoje iza atentata na Džona Kenedija i da se u međuvremenu infiltriraju u holivudsku filmsku industriju.

U popularnoj kulturi najtvrđi status iluminata trenutno drže afroameričke zvezde.

Simbol Iluminata je oko u piramidi i taj simbol se vazda koristio kao znak raspoznavanja onih koji navodno pripadaju redovima ovog tajnog društva. Trenutno je verovatno najpopularnija ideja da je bračni par Karter iluminati; Džej Zi koristi piramidu kao logo za svoju izdavačku kuću Roc-A-Fella Records, a Bijonse, u nekoliko navrata je rukama pokazivala znak “piramide”, isto kao i Rijana koja je stekla i titulu “princeze iluminata” i Kanje Vest. Treba li pomenuti malu Blu Ajvi koja je proglašena “jednim od najmlađih iluminata”.

Ako se neko seća još albuma na kojem je Bijonse predstavila svoj alter ego pod imenom Saša Firs – pa, teoretičari zavera tvrde da je njen alter ego u stvari demonski spiritualni entitet koji zaposeda Bijonse tokom njenih nastupa, pošto je Bijonse prestala da postoji u spotu za pesmu “Crazy in Love”.

Za repera Lil Vejna se smatra da je dugogodišnji član Iluminata. Pop zvezda Kejti Peri spada među ličnosti za koje se od nedavno priča da su članovi Iluminata. Sve je počelo sa kontroverznom pesmom „E.T.“ koju je snimila sa Kanje Vestom, baš kao što teoretičari zavera kažu da Rijanina pesma “Umbrella” u stvari krije njenu ljubav prema Satani i da njome ona pokazuje svoju odanost.

Neke fiktivne savremene grupe nazvane iluminatima igraju ključne uloge i u romanima poput “Anđela i demona” Dena Brauna i “Fukoovog klatna” Umberta Eka, a među najnovijim spekulacijama o petljanju iluminata su priče o tome da je ovo tajno društvo umešalo prste u smrt košarkaške legende Kobija Brajanta.

U isto vreme, masoni odnosno slobodni zidari su jedna od najtajanstvenijih i najkontroverznijih verskih grupa na svetu.

Nije ni mit ni tajna da postoje, a u svetu danas ima više od 200 velikih loža i velikih orijenata, od kojih je najmanje polovina u SAD. U tim društvima trenutno ima, prema nekim procenama, najmanje četiri miliona masona.

Teorije zavere, misteriozne katakombe, neistražene grobnice, izgubljene relikvije, drevni rukopisi i poigravanje religijom uvek su golicali maštu i odlično prodavali knjige, a za masone takođe važi da su “nevidljiva svetska vlada”.

Gospoda obučena u posebnu odeću – sa keceljama, belim rukavicama i lentama, uz simbole šestara i trouglova, neizbežno svevideće oko, tako izgleda masonsko okupljanje.

Ujedinjena Velika loža Engleske smatra se „majkom svih loža”, a Regularna Velika loža Srbije legitimnim naslednikom Velike lože SHS, koja je kasnije, kada i država menjala ime u Velika loža Jugoslavija.

U tom smislu su masoni kontroverzni jer nisu potpuno tajni ili izmišljeni, mada niko ne zna čime se tačno bave i šta je sve njihovih ruku delo. Među okultnim uticajima masonerije na popularnu kulutru smatraju se korporativni logoi u koje su masoni, navodno, inkorporirali razne simbole i numerologiju, a postoji teorija i da su Ameriku osnovali upravo Slobodni zidari koji su upleli masonske simbole u američko društvo.

Ipak, najluđe teorije zavere vezane za masone su da su upravo oni izlažirali sletanje Apola 11 na Mesec (pošto ogroman broj ljudi veruje da je ovo putešestvije u svemir bilo fejk), da upravo oni obmanjuju ljude da Zemlja nije ravna ploča pošto drže NASA-u, da je 9/11 bio astrološke prirode kao deo tajnog rata između masona i islama, da su, naravno, učestvovali u ubistvu Džona F. Kenedija, ali i da su vrlo blisko povezani sa iluminatima, a da iza oba reda stoje – ko drugi nego reptilijanci.

Nova.rs vas upoznaje sa najvećim svetskim teorijama zavere. Svake večeri na našem portalu potražite novi nastavak i uz nas saznajte šta su najpopularnije teorije koje kolaju internetom, kako su nastale, kako se šire i kako opstaju.

Prvih šest tekstova iz serijala Teorije zavere Da li je Melanija Tramp zapravo mrtva?, Da li reptilijanci vladaju svetom?, Zavere o pedofilskim lancima, Da li je Džordž Flojd ipak živ, Šta krije Oblast 51? i Najluđe teorije zavere o koroni potražite na posebnom linku na Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar