Podeli
Džon F. Kenedi Foto: Profimedia

Američki predsednik Džon F. Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. godine. Primio je dva metka - jedan u glavu, drugi u vrat - dok se limuzinom vozio kroz Dalas. Za njegovo ubistvo osuđen je Li Harvi Osvald koji je, prema nalazima komisije, sam počinio atentat iz snajpera koji je nabavio preko poštanske pošiljke pod lažnim imenom. Ili uopšte nije bilo tako?

Od Kenedijevog ubistva prošlo je više od pedeset godina, a više od 70 odsto Amerikanaca i dalje veruje da je reč bila o nekakvoj zaveri i da je zvanična priča opasno klimava. Nagađanja ko stoji iza atentata ne prestaju već više od pola veka, a sumnje da je nešto mutno dodatno podgreva to što je Osvalda svega dva dana po atentatu, dok je premeštan iz jednog zatvora u drugi, ubio Džek Rubi, poljski imigrant, navodno iz želje da kazni ubicu predsednika koga je toliko voleo.

Pre nego što je likvidator ubice skončao u zatvoru od raka pluća, zabeležen je simptomačno veliki broj ubistava i samoubistava osoba koje su s njim bile u kontaktu nakon atentata. Među njima su njegov advokat, dve novinarke, urednik lista „Life“ koji se bavio detaljima atentata, jedan privatni istražitelj, kao i fotograf autopsije predsednikovog tela.

Džon F. Kenedi Foto: Profimedia

Grisi Nol

Jedna od najpopularnijih teorija o Kenedijevom ubistvu je ona da Osvald nije ispalio oba metka, već da je u atentatu učestvovao još jedan napadač.

Stanovnik Dalasa Mark Ouks rekao je da je izneo u javnost činjenice, uključujući i film koji je snimila jedna žena u staroj sudnici, na kojem se možda vidi drugi napadač. Film je snimljen prekoputa Dili Plaze, sa brežuljka nazvanog Grisi Nol, mesta odakle je, prema uverenju nekih teoretičara zavere, drugi napadač pucao u predsednika.

“Ona je jedina osoba koja je snimala Gresi Nol sa veće visine. Zapanjujuće je što niko od istražitelja nije razgovarao sa njom, a ona kaže da je videla dim sa tog mesta”, rekao je Ouks Ouks.

Ljubomorna žena

Jedna od najluđih teorija definitivno je ona da je Kenedija ubila njegova supruga Džeki, pošto ju je CIA angažovala da upuca Kenedija u grlo.

Krojač iz Dalasa Abraham Zapruder je toga dana bio na mestu događaja i snimio sve šta se dešavalo. Film je potom konfiskovan i nije bio dostupan javnosti sve do 1975. godine. Mnogi koji su pogledali film smatraju da se Džeki ponašala čudno.

U jednom trenutku na snimku može da se vidi kako Kenedi teško diše i da izgleda kao da ima problem. Njegova supruga se onda okreće na svom sedištu i naginje prema suprugu.

Džon F. Kenedi Foto: Profimedia

Teoretičari zavere onda ističu da se izgleda kao da ona podiže svoju levu ruku prema njegovom grlu i da se iznenada vidi bljesak, kao da je pucala iz pištolja, a da se onda Kenedijeva glava naginje unazad.

Mnogima je bilo sumnjivo i to što se nije zaklonila, kao što je verovatno i trebala da uradi u ovoj situaciji, ona se penje ka zadnjem delu automobila.

Teoretičari zavere tvrde da u njenoj levoj ruci može da se vidi nešto što svetli. Ono što navodno podupire ovu tvrdnju jeste i činjenica da je Džeki pisala levom rukom.

Kao razlog zašto bi Džeki htela da ubije muža navodi se njegova navodna ljubavna veza za glumicom Merilin Monro, a neki tvrde da je posle ubistva pištolj sakrila u saksiju.

Likvidator Lindon

Mediji su svojevremeno pisali da je Džeki Kenedi, predsednikova udovica, glavnim organizatorom atentata smatrala tadašnjeg potpredsednika SAD Lindona Džonsona i grupu naftaških tajkuna iz Teksasa.

I bivši savetnik Ričarda Niksona Rodžer Stoun protkao je istim mišljenjem svoju knjigu „Čovek koji je ubio Kenedija“ u kojoj tvrdi da je Džonson poznavao Rubija i da ga je svojevremeno lično preporučio administraciji republikanskog kongresmena Niksona.

Lindon Džonson Foto: Profimedia

Prema jednoj drugoj verziji iste teorije, Džonsonu je pomagao još jedan budući predsednik SAD Džordž Buš, koji se slučajno zadesio u Dalasu na dan ubistva.

Kriv je Kastro

Za Lindona Džonsona najveći sumnjivac je bio Fidel Kastro, koga je optuživao da je atentatom želeo da se osveti Kenediju za invaziju u Zalivu svinja. Te insinuacije lako pobija činjenica da Osvaldu nije odobrena kubanska viza koju je zatražio u Meksiko Sitiju, kao i da je neposredno uoči atentata utanačen dogovor o sastanku američkog zvaničnika s Fidelom Kastrom u cilju normalizacije odnosa između dve zemlje.

Pritom, Robert i njegov brat Bobi postavljen u Ministarstvo pravde bili su “antikomunistička osa” Amerike.

Odmazda mafije

Teorija da je mafija likvidirala Kenedija oživljena je prošle godine posle filma “The Irishman” koji govori o sukobu Bobija Kenedija i mafije koja je zato likvidirala predsednika, Bobijevog brata. Taj sukob je bio stvaran i Bobi je neprestano vodio rat sa mafijom, odlučan da joj, kao i sindikatima koji su poslovali kao mafija, dođe glave.

Iako se u filmu ni u jednom trenutku ne govori eksplicitno da je neko od plaćenika mafije smaknuo Kenedija, ima rečenica koju jedan od likova izgovora kada hoće da upozori Džimija Hofu, poznatog sindikalca, da mu se mafija sprema: “Ako mogu da ubiju predsednika Amerike (Kenedija), mogu da smaknu i jednog predsednika sindikata.”

Slučajni metak

Među komičnije teorije o atentatu spada ona australijskog veterana policije, po kojoj je fatalni metak slučajno ispaljen od strane Džordža Hikija, bezbednjaka iz predsednikove pratnje, koji je, čuvši prvi hitac, samo potegao pištolj, ali je ovaj usled naglog kočenja konvoja vozila nekontrolisano opalio, pogodivši predsednika u glavu. Još zabavnije je bilo objašnjenje zašto je Hikiju ruka tako lako otkazala poslušnost – bio je mamuran jer je prethodnu noć proveo u pijančenju s drugarima. To je, navodno, zataškano da služba ne bi bila osramoćena.

Džon F. Kenedi Foto: Profimedia

Isprani mozgovi

Među maštovitije tragaoce za istinom o atentatu spada i izvesna Laura Najt, koja u svojoj knjizi tvrdi da su Osvald i Rubi bili žrtve ispiranja mozga od strane neizbežnih masona, sa čim se saglasio i bivši američki obaveštajac Džon Kolman, naširoko opisujući ustrojstvo supertajnog „Komiteta 300“, koji je, navodno, najmoćnija planetarna sila. Tezu o masonima razrađivao je i ruski autor Dmitri Sedov, dovodeći je u vezu s Kenedijevim kategoričkim odbijanjem da bivšem izraelskom premijeru Davidu Ben-Gurionu dopusti proizvodnju nuklearnog naoružanja.

Sve zbog vanzemaljaca

Jedna teorija tvrdi da je Kenedi ubijen jer je pokazivao previše interesa za “vanzemaljsku aktivnost”. Postoje dva “ključna dokaza” koji ovo potvrđuju.  Jedno je pismo koje je Kenedi poslao CIA i u kojem je tražio da vidi tajne NLO fajlove.

Drugi dokaz je napomena visokog zvaničnika CIA koji kaže da “ne smeju da dozvole da predsednik vidi tajni materijal”.

Nova.rs vas u narednim danima upoznaje sa najvećim svetskim teorijama zavere. Svake večeri na našem portalu potražite novi nastavak i uz nas saznajte šta su najpopularnije teorije koje kolaju internetom, kako su nastale, kako se šire i kako opstaju.

Prvih šest tekstova iz serijala Teorije zavere Da li je Melanija Tramp zapravo mrtva?, Da li reptilijanci vladaju svetom?, Zavere o pedofilskim lancima, Da li je Džordž Flojd ipak živ, Šta krije Oblast 51? i Najluđe teorije zavere o koroni potražite na posebnom linku na Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar