Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U poslednja 24 sata registrovano je više od 106.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je rekoradan broj novoobolelih u jednom danu od početka pandemije, izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je izrazila zabrinutost zbog rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, većinom u siromašnijim zemljama, dok se mnoge razvijenije zemlje počinju otvarati.

“Pred nama je još uvek dug put”, rekao je izvršni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za medije.

“Vrlo smo zabrinuti zbog porasta slučajeva u zemljama s niskim i srednjim dohotkom”, rekao je on.

Direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan upozorio je da će se uskoro dostići “tragična granica od pet miliona slučajeva”.

SZOje na udaru kritika nakon što ih je američki predsednik Donald Tramp optužio za loše upravljanje krizom i favorizovanjae Kine.

Trump preti prestankom finansiranja SZO

Tramp je ove nedelje zapretio povlačenjem iz organizacije i trajnim prekidom finansranja. Tedros je rekao da je primio Trampovo pismo, ali nije hteo da ga komentariše.

“Nebrojeno puta rekao sam da SZO poziva na odgovornost više nego iko drugi. To se mora učiniti i mora biti sveobuhvatno”, poručio je Tedros, ali nije rekao kada bi trebala započeti istraga.

Rajan je na konferenciji za medije savetovao ljudima da izbegavaju uzimanje hidroksiklorokina, leka protiv malarije, što bi moglo dodatno razljutiti Trampa koji je rekao da uzima taj lek kako bi se zaštitio od koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar