Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

U Kini u petak nije potvrđen ni jedan novi slučaj kovida-19, prvi put od izbijanja epidemije u Vuhanu prošle godine, izvestio je Rojters. S druge strane, u Meksiku je u petak registrovan rekordan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u jednom danu - 479.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je danas da su evidentirana dva sumnjiva, ali nepotvrđena sluačaja od kojih jedan u Šangaju, a drugi u provinciji Ðilin na severoistoku kontinentalne Kine.

Broj lokalnih slučajeva kovida-19 je u značajnom padu od marta zahvaljujući primeni striktnih vanrednih mera u celoj zemlji, ali evidentiraju se i dalje slučajevi zaraze uvezeni iz inostranstva.

Ukupan broj do sada potvrđenih slučajeva je 82.971, a preminulih je 4.634.

U Meksiku ukpan broj smrtnih slučajeva je dostigao je 6.989, prenosi Rojters podatke ministarstva zdravlja te zemlje. Prethodno je najveći broj smrtnih slučajeva bio zabeležen 20. maja, kada su od COVID-19 preminule 424 osobe. Broj novozaraženih je 2.960, pa je ukupan broj slučajeva koronavirusa u Meksiku 62.527. Prvi slučaje koronavirusa u Meksiku prijavljen je krajem februara.

U Nemačkoj 638 novozaraženih, umrle još 42 osobe

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Nemačkoj povećan je za 638 – na 177.850, pokazuju najnoviji podaci Instituta Robert Koh.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa povećan je za 42 – na 8.216, prenosi Rojters.

U Južnoj Koreji 23 nova slučaja koronavirusa

Južna Koreja danas je prijavila 23 nova slučaja koronavirusa, a reč je uglavnom o slučajevima iz gusto naseljenog područja Seula u kojem su vlasti zatvorile hiljade noćnih klubova, barova i karaoka klubova u pokušaju da zaustave prenošenje virusa.

Prema najnovijim podacima korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u toj zemlji je potvrđeno ukupno 11.165 slučajeva koronavirusa i 266 smrtnih slučajeva, prenosi AP.

Kada je reč o novim slučajevima, 13 je potvrđeno u provinciji Gieongi oko Seula, a koja je danas naredila zatvaranje još 2.629 barova i karaoka klubova, čime je broj zatvorenih mesta za zabavu povećan na 8.363.

Južna Koreja je početkom marta dnevno prijavljivala oko 500 novih slučajeva koronavirusa, pre nego što je stabilizovala stanje agresivnim traganjem za kontaktima i testiranjem.

Međutim, raste zabrinutost zbog stalnog porasta infekcija u Seulu nakon što su zdravstvene vlasti ublažile mere socijalnog distanciranja.

U Argentini više od 10.000 zaraženih koronom

U Argentini je potvrđeno još 718 slučajeva koronavirusa, tako da je ukupan broj zaraženih 10.649, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od posledica infekcije COVID-19 umrlo je još 14 osoba i ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao je 433, prenosi TAS S.

Većina slučajeva infekcije (4.606) prijavljena je u glavnom gradu zemlje, Buenos Ajresu. U dva provincije Argentine – Katamarka i Formoza – koronavirus još nije potvrđen.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U Argentini je prvi slučaje COVID-19 prijavljen 3. marta, a zemlja je od 19. marta bila u potpunom karantinu.

U maju su ograničenja ublažena, ali Buenos Ajres je i dalje u karantinu.

Kuba: Dva kubanska leka znatno smanjila smrtnost

Kubanske vlasti saopštile su da je korišćenje dva leka koja su razvile kubanske biotehnološke kompanije dovelo do značajnog smanjenja smrtnosti od posledica koronavirusa u toj zemlji.

Zdravstveni zvaničnici Kube saopštili su da su za proteklih devet dana registrovana samo dva smrtna slučaja povezana sa COVID-19, preneo je Rojters.

Vlada u Havani, koja se, kako navodi Rojters, nada da će doći do povećanja izvoza kubanskih lekova, reklamira razne kubanske lekove koji pomažu u sprečavanju upalnih infektivnih procesa povezanih sa COVID-19.

Vlasti karipske države navode da su dva leka posebno pomogla u lečenju teško obolelih od COVID-19, odnosno u sprečavanju “citokinskog sindroma” – opasne imunološke preterane reakcije organizma, koja dovodi do toga da imuni sistem napada zdrava tkiva zajedno sa samim virusom.

Jedan lek je “itolizumab” – monoklonalno antitetlo koje se proizvodi na Kubi i u još nekim zemljama, dok je drugi lek vrsta peptida koji je kubanska biotehnološka industrija razvila i prvobitno testirala u lečenju druge faze reumatoidnog artritisa, javlja Rojters.

“Oko 80 procenata pacijenata koji dođu do kritičnog stanja, umiru. Na Kubi, 80 odsto onih koji završe u kritičnom stanju bude spaseno”, izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel ranije ove nedelje za državnu televiziju.

Rojters dodaje da naučnici upozoravaju da je potrebno izvršiti opsežna istraživanja kako bi se došlo do podataka o efikasnosti i bezbednosti ovih lekova.

Foto:EPA-EFE/Yander Zamora

Kubanske zdravstvene vlasti, međutim, navode da je eksperimentalno korišćenje dovelo do toga da smrtnost od posledica COVID-19 na najvećem karipskom ostrvu bude svedena na 4,2 odsto, dok je ona u tom regionu 5,9, a na globalnom nivou 6,6 odsto.

Kuba, sa oko 11 miliona stanovnika, od početka pandemije je registrovala 1.916 obolelih i 81 smrtni slučaj.

Komentari

Vaš komentar