Podeli
Foto:BETAPHOTO/HINA/Mario Strmotic/MO

Hrvatski ministar odbrane je godinama sedeo u Vladi praktično nedodirljiv. Dok su Milan Kujundžić i drugi ministri smenjeni iz Vlade zbog svojih nekretnina, imovinskih kartica, stanova, roštilja i crnih mercedesa, Damir Krstičević uspešno je preživljavao najteže afere i skandale u svom resoru. Sve dosad.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević podneo je ostavku nakon pada vojnog aviona u kome su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva kod mesta Biljane Donje pored Zadra. Stvar dodatno komplikuje činjenica da Hrvatskoj – odnosno vladi premijera Andreja Plenkovića – predstoje izbori, a Krstičevićeva ostavka mogla bi da HDZ-u oteža reizbor.

Njegovo potpuno povlačenje iz Vlade – sa funkcije potpredsednika i mesta ministra odbrane – usledilo je pošto su u padu školskog vojnog aviona poginula dvojica pripadnika hrvatske vojske. Pošto je premijer Andrej Plenković prihvatio njegovu ostavku, Krstičević je postao 15. ministar koji je napustio Vladu za malo više od 43 meseca Plenkovićevog mandata.

Izvesno je da Krstičevićeva ostavka u ovom trenutku, nekoliko nedelja pred izbore, ima potpuno drugačiji značaj. Opozicija je pozdravila ostavku, a analitičar Žarko Puhovski kaže da je ovo prva ozbiljna ostavka u Hrvatskoj u poslednjih dvadeset godina.

Ipak, Krstičević je godinama sedeo u Vladi praktično nedodirljiv. Dok su Milan Kujundžić i drugi ministri smenjeni iz Vlade zbog svojih nekretnina, imovinskih kartica, stanova, roštilja i crnih mercedesa, Damir Krstičević uspešno je preživljavao najteže afere i skandale u svom resoru. Sve dosad.

Iako je Plenković smenjivao u proseku skoro pet ministara godišnje, ugrubo, Krstičević je često bio zadužen za važne poslove poput onog da vodi Plenkovićevu kampanju za predsednika HDZ.

Foto:EPA-EFE/DANIEL KASAP

Može biti da je sada odlučio da se povuče jer mu ovo čak i nije prvi put da se vojni helikopter sruši; kod Zlarina je prethodno, u rušenju, poginuo pilot Tomislav Baturina. Krstičević je izjavio saučešće porodici tada i to je bilo to, ni pomena o ostavci.

Kao što je nije ponudio ni kada je otkrivena afera sa švercom oružja u bazi Zemunik, ni kada je otkrivena mesecima zataškavana informacija o tome da se vojni helikopter koristio za rekreativni lov na veprove, ni kad su se na poligonima događale nesreće sa smrtnim posledicama, a naravno, ni kad je propao najveći posao Plenkovićeve vlade, nabavka vojnih aviona F16 od Izraela.

Taj propali pokušaj kupovine je verovatno najveći Krstičevićev skandal, ili bolje rečeno fijasko. U skupštini se, kada je javnost saznala da je pokušaj kupovine propao, više puta potezala ta tema, a kada je poslanik SDP-a Franko Vidović kritikovao Krstičevića i posle održanog govora odneo dve makere aviona Plenkoviću i Krstičeviću, ministar odbrane mu je jednu maketu besno iščupao iz ruke i divljački bacio na pod i viknuo Vidoviću: “Goni se!”

S nedoličnim ponašanjem je nastavio kada je ubrzo stao pred novinare i na ivici suza krenuo s tiradom: “Vidite šta se sve radi, vidite koja se kampanja vodi. Nije legitimno da mi donosi makete. To je poniženje. Ja sam ratnik. Tako se to ne radi vojniku.”

Hrvatski i srpski mediji se u jednom slažu – Krstićević je praktično na svakom javnom nastupu izložen blamiranju i podsmevanju. Pogotovo u nekim prilikama kao onda kada je postao zvezda na internetu pošto nije umeo da se prekrsti kako treba, nego je, dok su se drugi krstili, izveo nešto između čučnja u teretani i klanjanja u crkvi.

Pre dve godine je tako, na obeležavanju akcije hrvatske policije “Medački džep”, Krstičević ležerno pozdravio ratnog zločinca. Hrvatski Indeks je tada preneo da je ministar uputio pozdrave “generalu” Mirku Norcu koji je, iako osuđen na zatvorsku kaznu upravo zbog ratnih zločina u toj akciji, na njeno obeležavanje došao kao zvanica.

Foto:EPA-EFE/MARTON MONUS

Pročitaj i:

O Krstičevićevoj ostavci spekulisalo se u januaru ove godine nakon što je otkriveno da njegova vikendica pored Šibenika vredi dvaput manje nego kad ju je kupio, pisao je hrvatski Indeks.

Promenio je površinu i vrednost ne samo vikendice u Žaboriću kod Šibenika, nego i svojih stanova u Zagrebu. Jedan je razdvojio na dva, a u rubrici “druge nekretnine”, u svoj imovinski list, upisao je 7,03 kvadrata u vlasničkom listu označena kao “garažni prostor” i procenio ih na 50 hiljada hrvatskih kuna i svega 3,42 kvadrata.

Krstičević je, čak, jednom i sam demonstrativno podneo ostavku – na leto 2017. godine, kada ga je tadašnja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović kritikovala. U nekoj vrsti histeričnog ispada, ministar odbrane je zaključio, kako je pisao Indeks, da su njegove emocije očigledno važnije od života i sigurnosti Splićana kojima je pretila vatrena stihija.

Cela stvar se ubrzo pretvorila u sapunicu, pa je premijer Andrej Plenković javnost uveravao da neće prihvatiti Krstičevićevu ostavku, Kolinda se, sa druge strane, izvinjaval, a ministar odbrane se nekoliko dana durio dok nije povukao svoju ostavku uz nemušto objašnjenje da je samo hteo da “prodrma sistem”.

Možda su upravo sa tim povezane i reakcije njegovih kolega – od Plenkovića, do predsednika Zorana Milanovića – koji smatraju da nije bilo osnova da se Krstičević povuče, a njegov potez pravdao se i time da je sada već bivši predsednik odbrane jednostavno previše emotivan, pa ga je sve mnogo pogodilo.

Sa druge strane, predsednik HSS-a na Tviteru je napisao da je “Krstičević prvi put u čitavom mandatu napravio ispravan potez”. Prvi i poslednji put.

Komentari

Vaš komentar