Podeli
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Iako je trenutno jedna od zemalja najteže pogođena epidemijom, Nemačka se uspešno bori protiv stope smrtnosti od koronavirusa.

U zemlji je prema poslednjim rezultatima zabeleženo preko 16.000 slučajeva zaraze koronavirusom, ali i samo 44 smrtna slučaja, što znači da je stopa smrtnosti 0,18 posto, piše Jutarnji list.

To je znatno manja stopa smrtnosti od one u Italiji (8,3 odsto), Kini (4 odsto), Velikoj Britaniji (3,9 odsto) i Francuskoj (2,9 odsto), javlja Dejli Mejl.

Službene brojke objavila je Agencija za kontrolu bolesti Instituta Robert Koč.

Ričard Pibodi iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da je teško ustanoviti zašto je to tako, pa da se verovatno radi o kombinaciji različitih činjenica. Niz objašnjenja ponudili su i naučnici, a među tim objašnjenjima nalazi se i dostupnost kreveta na intenzivnoj nezi u Nemačkoj.

Za intenzivnu 25.000 kreveta

Nemačka trenutno ima 25.000 kreveta za pacijente s respiratornim problemima na intenzivnoj nezi, što znači da pacijenti imaju priliku da se brzo oporave.

Vlada je takođe saopštila kako u narednim nedeljama planira da udvostruči taj broj, kako se ne bi dogodilo da bolnice budu preplavljene takvim pacijentima.

Čak i hoteli i velike javne dvorane trebalo bi da budu prilagođene za one pacijente s lakšim simptomima, kako bi bolnice mogle biti slobodne za lečenje teže obolelih.

Nemačka je bolje opremljena od svojih evropskih suseda. Recimo Francuska ima oko 7.000 kreveta za intenzivnu negu, a Italija 5.000.

U Velikoj Britaniji ih je tek oko 4.000, a tamošnji je ministar zdravlja rekao da zemlja ima 5.000 dostupnih respiratora.

Ovakvi rezultati u Nemačkoj mogli bi biti i rano testiranje. Direktor Instituta za virusologiju u Berlinu, Kristian Drosten, kaže da su bolest prepoznali rano i da je to dobro u smislu dijagnoze i otkrivanja.

Nemačka ima i mrežu nezavisnih laboratorija, od kojih su mnogi počeli testiranja još u januaru, kad je broj slučajeva još bio vrlo nizak. Procenjuje se da se u Nemačkoj dnevno može testirati čak 12.000 ljudi.

Svako ko pokazuje simptome, bio je u kontaktu s nekim kome je potvrđena bolest ili se nedavno vratio iz rizičnog područja može se testirati.

Oboljevaju pretežno mladi, koji se brže oporave

Takođe, u Nemačkoj je zahvaćena više mlađa i zdravija populacija, za razliku od drugih zemalja. Više od 70 odsto ljudi koji su u Nemačkoj zaraženi, imaju između 20 i 50 godina. Baš kao i u Skandinaviji, prvi slučajavi zaraze u Nemačkoj su zabeleženi kod osoba koje su se nedavno vratile sa skijanja u Italiji ili Austriji.

Ipak, u zemlji u kojoj je gotovo četvrtina stanovništva starija od 60 godina, postoji strah da će se daljim širenjem virusa povećati i broj smrtnih slučajeva.

Još jedno objašnjenje za ovakvu situaciju u Nemačkoj, ponudili su italijanski stručnjaci. Oni tvrde da bi to mogla biti činjenica da Nemačka, za razliku od drugih zemalja, nije testirala one koji su već preminuli. To znači da, ako osoba umre kod kuće dok je u karantinu, a pre toga nije hospitalizovana, postoji velika verovatnoća da neće biti uključena u statistiku.