Podeli:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Genetralni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je povratak Rusije poštovanju pravila najbolji način da se očuvaju dobrobiti Sporazuma o otvorenom nebu.

Nakon sastanka NATO-a u Briselu na kome se razgovaralo o Sporazumu o otvorenom nebu i najavi SAD da će se povući iz ovog međunarodnog ugovora, on je rekao da su saveznici u Alijansi i druge partnerske zemlje angažovane s Rusijom da se što brže postigne taj cilja.

”SAD su saopštile da Rusija krši Sporazum o otvorenom nebu i najavile svoje povlačenje iz Sporazuma za šest meseci, što je u skladu sa odredbama dokumenta. SAD su naglasile i da će preispitati svoju odluku o povlačenju ako se Rusija vrati punom poštovanju Sporazuma”, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je “Alijansa poručila svim državama potpisnicma da moraju u potpunosti da primenjuju svoje obaveze iz Sporazuma”.

Stoltenberg je ukazao da Rusija već više godina nameće ograničenja letanja koja nisu u skladu sa Sporazumom, uključujući ograničenja leta iznad Kalinjingrada i u blizini granice sa Gruzijom.

”Selektivna primena obaveza koje proističu iz Sporazuma o otvorenom nebu od strane Rusije umanjuju doprinos ovog važnog Sporazuma o bezbednosti i stabilnosti u evroatlantskom regionu”, rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da je ”povratak Rusije na poštovanje pravila najbolji način da se očuvaju prednosti ovog Sporazuma”.

U sedištu Alijanse u Briselu kažu da će NATO saveznici nastaviti da podržavaju i jačaju kontrolu naoružanja i razoružanje kao ”ključni element evroatlantske bezbednosti”.

Saveznici navode da ostaju otvoreni za dijalog u Savetu NATO-Rusija o smanjenju rizika i transparentnosti.

”Mi i dalje težimo konstruktivnom odnosu s Rusijom, kada ruske akcije to omogućavaju”, stoji u saopštenju NATO-a.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je ranije da se SAD povlače iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se državama “30-plus” dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija a koji je potpisan pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.

Rusija je u višše navrata odbacila optužbe da krši taj sporazum.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar