Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Više od 1000 ugostitelja iz cele Dalmacije u sklopu akcije "4 do 12", u četvrtak u 11,56 sati prestalo je u svojim objektima na sat vremena da poslužuju goste, zahtevajući manju poreznu presiju i spašavanje radnih mesta. Akciju su organizovali Nacionalo udruženje ugostitelja i Udruženje ugostitelja Split, a splitskim ugostiteljima pridružili su se i iz Šibenika, Zadra, Dubrovnika i ostalih gradova na jugu zemlje.

Ugostitelji tom akcijom žele da upozore na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa, da podstaknu odgovorne institucije na brže delovanje kako bi se sačuvala radna mesta. Akcija je osmišljena kao nastavak nedavne akcije ugostitelja Istre i Kvarnera s istim ciljevima, samo što se ovaj put ne zove „5 do 12“ nego „4 do 12“, kako bi se upozorilo na činjenicu da vreme za delovanje nadležnih institucija protiče i da će uskoro biti prekasno.

Na konferenciji za novinare održanoj kod kipa Grgura Ninskog portparolka Udruženja Ugostitelja Split Jelena Tabak izjavila je da je visoka stopa PDV- a u ugostiteljstvu veliki problem, koji ih prati još od pre koronakrize, ustvrdivši da je pitanje PDV-a bilo rešeno pre pandemije, ugostitelji bi već sada možda imali više sredstava da prebrode zimu i ovu kriznu godinu.

 

Ugroženo 60 hiljada radnih mesta

 

„Naši zahtevi mera potrebnih za očuvanje radnih mesta i sprečavanje kolapsa privrede su jasni – obustava naplate PDV-a do 1.marta 2021, trajna preferencijalna stopa na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kafu, pivo, sokove, vodu i vino – od 13 ili 10 posto, pristup kreditnim linijama i investicijama“, rekla je Tabak.

Navela je i da je u Hrvatskoj trenutno ugroženo 60 hiljada radnih mesta u ugostiteljstvu te poručila da će i dalje istrajati u svojim akcijama dok im se zahtevi ne ispune.

“Ne tražimo nikakvu milostinju, niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući zaduživanje kako bismo preživeli do iduće sezone i da nas se u jednoj meri rastereti od poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli da platimo. Tu je još niz mera kojima bi se moglo pomoći na nivou lokalnih samouprava, od rasterećenja poreza na potrošnju do umanjenja koncesijskih naknada, ali ključne mere koje će pomoći svim ugostiteljima – PDV i dostupnost sredstava za likvidnost i investicije – moraju se rešiti na državnom nivou“, navela je Tabak.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar