Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

U više gradova u Sloveniji moguće je obaviti testiranje na novi koronavirus PCR metodom uz naplatu, a cene se kreću oko stotinu evra, javljaju slovenački mediji.

Od četvrtka se testiranje može uz prethodnu najavu obaviti u ljubljanskom domu zdravlja i Sveučilišnom kliničkom centru. Testiranje uz plaćanje moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Mariboru, Celju, Slovenj Gradecu i mestu Ravne na Koroškem, objavila je Slovenačkska televizija.

Cena testiranja po osobi kreće se u rasponu od 93 do stotinu evra, a provodi se tzv. PCR metodom, pa testirani dobijaju i međunarodno priznatu potvrdu koju ako je test negativan mogu koristiti prilikom prelaska granica, prenosi Hina.

Prema protokolu za ovakav način testiranja uz naplatu, ukoliko test kod nekoga potvrdi prisutnost koronavirusa, o tome se obaveštava epidemiološka služba koja onda stupa u kontakt s osobom i daje mu potrebne uputee kako dalje.

U Ljubljani je cena uzimanja brisa i testiranja 100 eura, a provodi se po sistemu “drive in”, pa testirani ne izlazi iz vozila kojim je došao. Pri testiranju osoba mora priložiti fotokopiju potvrde o uplati, a rezultat testiranja i potvrdu dobija u roku od 24 sata, javljaju mediji.

Zdravstvene vlasti dozvolile su testiranje na koronavirus uz naplatu tek nakon što je osiguran dovoljan broj kompleta za redovno besplatno testiranje na koronavirus u okviru kog se dnevno u proseku testira oko hiljadu osoba.

Testovi PCR metodom smatraju se adekvatnima za testiranje ljudi koji žele potvrdu za putovanje preko granice ili za one koji su “znatiželjni” jesu li zaraženi jer takav test ne otkriva je li netko Covid-19 već “prebolio”, nego samo trenutno pozitivno stanje, prenose slovenački mediji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

;

Komentari

Vaš komentar