Podeli
Foto:EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Gotovo polovina stanovništva Argentine živela je u siromaštvu u drugom kvartalu ove godine, jer je ekonomska kriza u toj zemlji dodatno produbljena pandemijom koronavirusa, rezultati su istraživanja katoličkog Univerziteta Argentine (UCA).

Kako prenosi agencija Rojters, stopa siromaštva je porasla između 46 i 47 odsto do kraja juna nakon višemesečne stroge blokade u sklopu suzbijanja širenja koronavirusa.

Pročitajte još:

Prema zvaničnim statističkim podacima agencije “Indek”, koja prijavljuje informacije o siromaštvu svakih šest meseci, stopa siromaštva porasla je na 40,9 odsto u prvih šest meseci ove godine, što je značajan rast u odnosu na 35,5 odsto, u odnosu na drugu polovinu prošle godine.

“Sve smo siromašniji, iako smo to bili i prošle godine, samo sada sa više razlike”, rekao je istraživač sa UCA Agustin Salvija.

On je za rast stope siromaštva okrivio gubitak oko 3,5 miliona radnih mesta tokom pandemije. Linija siromaštva je na oko 193 dolara mesečno ili 14.5718 pezosa.

Privreda Argentine smanjena je za rekordnih 19,1 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine.

U Argentini je od početka pandemije registrovano 736.609 osoba pozitivnih na koronavirus, dok je 16. 519 ljudi preminulo do 30. septembra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar