Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Jedno osoba je privedena posle incidenta koji se dogodio u Skoplju, u utorak, 30. juna uveče, kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice "8. septembar" da uzmu telo pacijentkinje preminule od COVID-19.

Javnost je o tome obavestio i sam ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče, koji je na svom Fejsbuk profilu između ostalog napisao:

“Pokušali su prisilno uzeti telo bez primene odgovarajućeg protokola za pokojnika COVID-19.”

Preminula 60-godišnja pacijentkinja je prethodno pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, pokojne pacijente od COVID-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova privedeni je takođe pozitivan na korona virus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

Jedna od lekarki koja radi u bolnici 8. septembar, uznemirena zbog ovih događaja zatražila je da ostane anonimna, a kaže da se četiri meseca bore da spasavaju živote i da su pri kraju sa silama.

Lekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora. Ona objašnjava da im strah od napada i pretnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

“Gubljenje bitke sa COVID-19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo”, kaže doktorka.

U međuvremenu na društvenim mrežama lekari dele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim besom i agresijom se moraju suočiti u svom radu.

Mikrobiolog, doktor Nikola Panovski kaže da je atmosfera strašna, jer su i građani i lekari nervozni zbog zdravstvene krize.

“Uznemireni su i jedni i drugi, a lekari su nervozni i zbog komentara od nekih koji su se drznuli da opravdavaju one koji su napali doktorku. Možete li zamisliti kakvo je stanje”, pita Panovski.

Raniji predsednik Lekarske komore Vladimir Borozanov kaže da se agresivno ponašanje građana za vreme pandemije može pripisati različitim stavovima političkih partija u vezi bolesti i virusa. On traži da politika makne ruke iz zdravstva i da ne stimuliše agresivno ponašanje prema zdravstvenim radnicima.

“Umesto da politika stvori bolju atmosferu i da stimuliše saradnju između pacijenata i lekara, ona stvara situaciju da oni budu neprijatelji. Lekari i pacijenti moraju biti prijatelji, a sada nema ništa od toga”, kaze Borozanov za Radio Slobodna Evropa.

Panovski smatra da zdravstvene vlasti moraju preduzeti mere kojima će se zabraniti širenje govora mržnje prema lekarima, kao i kampanja za pokretanje svesti građana o opasnim posledicama od lažnih vesti koje se šire vec četiri meseci.

“Ovo je čin krajnjeg nepoštovanja svih zdravstvenih radnika koji se više od četiri meseca  danonoćno bore za svaki ljudski život. Ovo je diskreditacija njihovog rada, njihovog truda i žrtve, rizika kome su izloženi i odricanja”, napisao je Filipče Fejsbuku.

U međuvremenu, brojke novozaraženih od korona virusa u junu stavljaju Severnu Makedoniju u red najteže pogođenih zemalja u svetskim okvirima prema registriranim slučajevima, ali i u odnosu na smrtnost.

Već nekoliko nedelja svakodnevno je broj novoobolelih iznad 100, a ukupan broj mrtvih je iznad 300.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)

Komentari

Vaš komentar