Podeli
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 U jeku restrikcija u kriznoj situaciji epidemije kada je Česima već nedeljama zabranjeno okupljanje više od dve osobe, osim uskog porodičnog kruga i na radnom mestu, a i predsednik Češke Miloš Zeman apeluje ne građane da se strpe i zabrane poštuju, njegov kancelar Vratislav Minarž priredio je proteklog vikenda svinjokolj van najužeg porodičnog kruga.

“Slična masovna okupljanja ne smeju u sadašnje vreme da se priredjuju, znači prema svemu prekršene su vanredne mere Ministarstva zdravlja. Time bi trebalo da se pozabavi regionalna sanitarna ustanova”, osudio je odmah takvo ponašanje češki premijer Andrej Babiš a ministar zdravlja Adam Vojteh zatražio je od sanitarnih inspektora da incident provere.

Šef kancelarije češkog predsednika Miloša Zemana brani se da nije bio u pitanju tradicionalni svinjokolj sa gostima, iako se sve odigravalo u bašti njegove kuće u mestu Osvjetimani na jugu Češke, jedan od šest zvanica bio je i predsednik opštine Aleš Pfefer, a ni svinja nije bila u vlasništvu nekog iz najužeg porodičnog kruga.

“To je bila sanitarna akcija. Samo se brzo ubila svinja, tranžiralo meso i brzo smo završili. Bilo je u bašti, svi smo imali maske, razmak izmedju ljudi bio je dva metra. Ja sam stigao u petak popodne, to je već bio skoro kraj svinjokolja. Sve smo testirali na korona virus i niko nije bio pozitivan”, kazao je češkim medijima Minarž i dodao da smatra da nije prekršio nikakve mere.

Minarž je objasnio da svinja nije htela da jede i pretilo je da će crći i da mu je drago što je u stvari svinju “spasao” da ne umre sama.

“Da su poštovane mere, svinjokolj bi bio moguć samo za članove domaćinstva”, kazala je Vendula Ševčikova iz sanitarne ustanove Zlinskog regiona, a nakon što se digla bura u medijima, jer ovo nije prvi put da činovnici češkog predsednika krše mere koje važe za sve ostale.

Ševčikova je saopštila da je istragu povela i policija.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

“Podneto je pet ili šest krivičnih prijava. Saslušavali su me u policiji na sve sam odgovorio. Sve sam proučio, kada svinja ne jede i mogla bi da crkne u uskom krugu bi bilo moguće usmrtiti je”, kazao je predsednik opštine Osvjetimani Pfefer.

Za razliku od osude pređašnjeg izgreda kada se njegov savetnik Martin Nejedli šetkao po Pragu i restoranima nakon povratka iz Kine umesto da bude u kućnom karantinu 14 dana, predsednik Zeman pokušao je kancelara da opravda.

“Ta svinja nije bila bolesna nego gladna zato što je pansion bio zatvoren i nije bilo ostataka kojima se hrani i ta svinja bi umrla od gladi”, kazao je predsednik Zeman u nedelju češkom radiju Frekvence 1.

Bivši ministar poljoprivrede, lider opozicionih demohrišćana, Marijan Jurečka, upozorio je, medjutim, da iako ne želi, kako je napisao na Tviteru da kvari šefu države i šefu njegove kancelarije bajku o navodno gladnoj svinji, mora da podseti da radnje koje prodaju hranu za životinje nisu uopšte ni bile zatvarane.

U slučaju svinjokolja, iako je kancelar dokazao da testovi na covid189 za privatno okupljanje nisu plaćeni od državnog novca, problem je i u tome što, kako je naveo vodeći češki epidemiolog, Roman Primula, ta vrsta testova uopšte ne služi da dokaže da li je neko pozitivan ili nije.

Problem sa kršenjem mera imao je i sam predsednik Zeman kada je okupio ekspertski lekarski tim, doduše sa maskama na licu, ali na fotografiji koja se pojavila u medijima videlo se posluženje zbog koga bi morali da skidaju maske a takodje i da svi sede tesno jedan pored drugog umesto na dva metra rastojanja.

Za razliku od predsednika i njegovih činovnika dvoje čeških ministara dobrovoljno su odmah uplatili kaznu od po 400 evra kada je u medijima osvanula fotografija da na sastanku kriznog štaba sede samo njih dvoje sa skinutim maskama.

Kao i Česi na neke od svojih zvaničnika koji igornišu pravila koja važe za sve ostale smrtnike, besni su i Poljaci.

Prvo je državni vrh zajedno sa liderom vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavom Kačinjskim 10. aprila prekršio mere, kada su svi zajedno, bez dovoljnog razmaka došli da polože vence pred spomenik u Varšavi na 10. godišnjicu pogibije predsednika Leha Kačinjskog i visoke državne delegacije u avionskoj nesreći na vojnom aerodromu Smolensk u Rusiji.

Nakon toga, pokazalo se još da dok su groblja zatvorena za sve gradjane, za Jaroslava Kačinjskog su otključana, da može da položi cveće.

Komentari

Vaš komentar