Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Situacija oko Covida-19 u Hrvatskoj se komplikuje. Broj obolelih je sve veći uprkos tome što se govorilo da bi do septrembra trebalo da budu relativno mirni. Najveći problem predstavlja što se duboko uvukao u populaciju i lokalna transmisija je evidentna. Osim toga zaraženi su uglavnom mladi ljudi koji ostvaruju brojne kontakte, često su asimptomatski slučajevi i kao takvi predstavljaju opasnost za svoje starije članove porodice.

Situacija je van kontrole. Virus se širi po klubovima, među mladima. Realno svako predstavlja opasnost jer više nije situacija kao u aprilu ili maju kada se jasno znalo ko se gde zarazio, skoro tačno u koliko sati – rekao je za Jutarnji list jedan epidemiolog i dodao kako bi bilo dobro testirati više jer se tako smanjuje mogućnost širenja virusa. Na primer, 28. maja, na dan kada je Hrvatska imala jednog obolelog, testirano je 828 osoba.

Juče je, na primer, testirano 347 osoba, a 30 ih je pozitivno, što znači da je gotovo svaki deseti testirani bio pozitivan (9 posto). Zadnjih dana broj testiranja kretao se od 820 19. aprila, zatim 388, 276 i 268.

“Zemlja ne mora da se zatvara, ne želimo u lokdaun”

Pročitaj i:

Davor Božinović, šef Nacionalnog štaba civilne zaštite i potpredsednik Vlade, demantuje bilo kakvu politizaciju tzv. Stožera, te tvrdi kako se kao i od prvog dana sve radi isključivo na dobrobit građana i zemlje.

“Ovo je novo normalno o kojem smo sve vreme govorili. Virus nije nestao, pa ga i sada imamo u Hrvatskoj. On je tu i bilo je za očekivati da možemo imati nova žarišta”, navodi Božinović. Dodaje kako je ključno pridržavanje osnovnih mera, a to su distanca, održavanje higijene i izbegavanje zatvorenih prostora. Zemlja se ne mora zatvoriti, ne želimo više u ‘lokdaun'”, smatra.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

“Dokazali smo da se možemo svesti na nulu, ali to znači i da ekonomija duboko pati. Ono čega moramo biti svesni, a to smo naučili jer virus je ipak već četiri meseca s nama, jeste da znamo ko su ugrožene grupe i njih treba da štitimo, posebno i maksimalno. To su, naravno, starije osobe, domovi za starije i nemoćne, osobe sa kompromitovanim imunitetom i bolnice”, navodi Božinović i poziva sve mlađe da štite sebe, a time i svoje starije ukućane.

Na pitanje smatra li da Hrvatska nedovoljno testira, Božinović kaže da testira koliko je to potrebno i po istom modelu koji zemlja ima od prvog dana.

Ozbiljna situacija

S druge strane, potpredsednik SDP-a Rajko Ostojić kaže kako Hrvatska od početka krize minimalno testira. Treba se testirati više. Na ulasku u zemlju treba sprovoditi testiranja. Ne treba se praviti razlika između poznatih i “običnih” ljudi. Jasno je da je testiranje skupo, ali je, naposletku, skuplje lečenje i korišćenje respiratora.

Smatra kako je situacija ozbiljna, ali da se uz dobre mere može staviti pod kontrolu. To ne znači, kaže, zatvaranje zemlje, nego testiranje i sprovođenje mera.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Dakle, potrebno je raditi sve suprotno od onoga što je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak radio kada se grlio i noga što je premijer Plenković uradio u Zadru kada je sedeo kao sardina u publici. To su primeri apsolutnog kršenja preporuka”, rekao je Ostojić.

To, prema njegovim rečima, daje jednu potpuno pogrešnu poruku građanima, ali srećom većina građana usvojila je preporuke o kojima se govori već dugo.

I hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je kasno reagovao. Tek u ponedeljak je zapretio organizatorima da pridržavanje mera nije preporuka nego obaveza. Ovo je potpuno pogrešno. Jer od početka je to trebalo da bude obavezno – navodi i zaključuje kako je najvažnije zaštititi starije i one sa kompromitovanim imunitetom jer je virus u cirkulaciji i ne zna se ko ga sve nosi.

Komentari

Vaš komentar