Podeli
Foto: Shutterstock/Erik Cox Photography

Severna Makedonija je na dobrom putu da postane prva balkanska zemlja koja će dozvoliti rekreativnu upotrebu marihuane.

Vlada Severne Makedonija razmatra da dozvoli rekreativnu upotrebu marihuane u kafićima i na nekoliko javnih mesta u Skoplju, kao i u turističkim centrima poput Ohrida, rekao je nedavno premijer Zoran Zaev.

Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pročitajte još:

“Ideja je da se dozvoli konzumacija marihuane u kafeima, postojećim i novim, i na turističkim mestima, uključujući Skoplje, pod uslovom da se poštuju standardi kada je reč o ventilaciji, poreklu marihuane i tako dalje”, rekao je Zaev i dodao da će se u pravnom regulisanju ovog pitanja vlada ugledati na Amsterdam.

Makedonski premijer istakao je i da je legalizacija marihuane deo paketa ekonomskih mera koji bi trebalo da bude usvojen kao pomoć ekonomiji, žestoko pogođenoj pandemijom koronavirusa.

Zaev, koji već dve godine obećava javnu debatu po ovom pitanju, kaže da odluka još uvek nije konačna i da će, ako većina u zemlji bude protiv, on povući ovaj predlog.

Ilustracija Foto:EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Medicinska marihuana legalna od 2016.

Prodaja medicinske marihuane dozvoljena je u Makedoniji od 2016. godine i prodaje se u apotekama. Od tada je proizvodnja medicinskog kanabisa legalna u zemlji uprkos kritikama nekih nevladinih organizacija da su zakoni napisani tako da sprečavaju ulazak malih proizvođača u tržišnu utakmicu.

Zemlja ipak nije u potpunosti dekriminializovala upotrebu kanabisa i ministar pravosuđa Bojan Maričić je pozvao na širu javnu debatu o ovom pitanju.

“Regulativa u ovoj oblasti može da bude korisna državi kroz regulisanje trgovine marihuanom, smanjenu stopu kriminala, ali i ekonomski, kada je reč o turističkom i ugostiteljskom sektoru”, rekao je on.

Foto:EPA-EFE/DARREN ENGLAND

Plantaža kanabisa PHCANN

Početkom prošle nedelje, Makedonija se ponovo našla u žiži javnosti kada je u glavnom gradu otvorena ogromna plantaža kanabisa PHCANN odakle će u svet svake godine odlaziti oko 15.500 kilograma kanabisa, u vidu ulja ili u “herbalnom obliku” (pupoljci).

Fabrika je finansirana preko poljske Farmakan kompanije i drugo je postrojenje za proizvodnju kanabisa u zemlji, a marihuana koja se tamo uzgaja namenjena je evropskom tržištu, i svim drugim zainteresovanim, saopšteno je iz PHCANN-a.

Na otvaranju fabrike u okviru koje posluje i laboratorija za testiranje i istraživanje, direktor PHCANN-a Zlatko Keskovski je rekao da očekuje da će Evropa postati najveće tržište za “farmaceutske proizvode od kanabisa” u narednih pet godina.

Pročitajte i:

Don Marihuane o potencijalu Makedonije

Da Severna Makedonija ima “velikog potencijala” u oblasti uzgoja marihuane ocenio je i Majk Straumetis, multimilioner i preduzetnik u oblasti uzgoja marihuane, koji je pre nekoliko godina objavio fotografiju sa Zaevim, uz komentar “Severna Makedonija ima velikog potencijala”.

Straumetis, poznat kao “Don Marihuane” predvideo je tada da će Makedonija postati “jedna od prvih evropskih kanabis supersila”.

View this post on Instagram

A post shared by BigMike (@bigmike)

Majk Straumetis je generalni direktor kompanije Advanced Nutrients. Ova firma sa sedištem u Kanadi jedna je od najvećih u oblasti uzgoja kanabisa – bavi se proizvodnjom hranljivih sastojaka i suplemenata koje se koriste na farmama. Procenjuje se da je zaradio milione od kada su zakoni o uzgoju i korišćenju kanabisa u Americi promenjeni.

Situacija u regionu

Hrvatska je početkom godine predstavila predlog zakona o kompletnoj legalizaciji kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe i trenutno je u toku javna debata o nacrtu zakona.

Takođe, u maju je albanski premijer Edi Rama saopštio da njegova vlada već godinu dana priprema nacrt zakona kojim će marihuana biti legalizovana i u ovoj zemlji.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar