Podeli:
ulazak u makedoniju
Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Severna Makedonija će u sredu 17. juna otvoriti sve granične prelaze, s tim da je za ulazak obavezan negativan PCR test star najviše 72 sata, odlučila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju, na svim graničnim prelazima Severne Makedonije biće primenjene “aktivne mera za sprečavanje širenja koronavirusa”.

Uz validan PCR test, obavezno je potpisivanja izjave o prihvatanju obavezne samoizolacije od 14 dana u slučaju razboljevanja, na osnovu koje Državni zdravstveni inspektorat pravi rešenje za nadzor i o kućnoj samoizolaciji koju kontroliše policija.

Za sve makedonske građane ili strance sa regulisanim boravkom koji na ulasku ne prilože PCR test ili taj test nije validan, ostaje na snazi dvonedeljni državni karantin, gde na lični zahtev mogu napraviti PCR test i u slučaju da je negativan, idu u kućnu izolaciju.

I dalje ostaje obaveza da prolazak stranih državlajna kroz Severnu Makedoniju može da traje najviše pet sati i da ne sme da se silazi za odgovarajućeg autoputa ili lokalnog puta.

Protokolom, koji je Vlada Severne Makedonije usvojila 14. juna, bilo je predviđeno da stranci koji su u tranzitu mogu da koriste samo granične prelaze “Tabanovce”, “Deve Bair”, “Bogorodica”, “Ćafasan”, “Blace” i onaj na međunarodnom aerodromu “Skoplje”.

Strani državljani na ulasku u Severnu Makedoniju potpisuju izjavu da će poštovati postavljena pravila za tranzit, koju na izlasku predaju policiji zbog kontrole vremena trajanja tranzita.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar