Podeli:
Foto: EPA-EFE/MATT CAMPBELL

Direktorka američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Ilionis, Ngoki Ezike rekla je na današnjoj konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u poslednja dva dana, javlja CNN.

To sedovodi u vezu sa  Trampovim savetom o ubrizgavanju dezinficijensa kako bi se sprečio koronavirus.

Rekla je kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali isprati sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mešavinu izbeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus.

“Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savetujemo to, to može biti smrtonosno”, rekla je doktorica Ezike, piše CNN.

Trump predložio ubrizgavanje dezinficijensa

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp ponovo je zaprepastio medicinsku zajednicu poslednjim komentarima o leku za koronavirus. Njegove komentare stručnjaci su nazvali neodgovornima i opasnima. Naime, Tramp je pre dva dana na dnevnoj pres konferenciji o koronavirusu sugerisao da bi ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva poput izopropilnog alkohola u telo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tela bolesnika od koronavirusa UV-zrakama, nešto što je opovrgnuo doktor na samoj konferenciji.

“Pretpostavimo da udarimo telo velikom UV-zrakom, ili nekim drugim moćnim zračenjem”, rekao je Tramp i potom se okrenuo doktorki Debori Birks, koordinatoriki za borbu protiv koronavirusa Bele kuće, i dodao: “Mislim da ste rekli kako to još niste proverili, ali da ćete testirati.”

“Ja sam onda rekao šta bi se moglo dogoditi ako dovedemo zrak unutar tela, što se može napraviti kroz kožu ili na neki drugi način pa ste rekli da ćete i to testirati. Onda sam vidio dezinfekcijska sredstva koja unište virus u minuti, postoji li način da napravimo tako nešto, kroz injekciju ili čišćenje? Da sredstvo uđe nekako u pluća. To bi bilo zanimljivo da se proveri.”

Potom je upitao Dr. Birks o tome da li je čula za tretman lečenja koronavirusa vrućinom i zracima?

“Ne kao tretman. Mislim, temperatura je dobra stvar, pomaže telu da odgovori na bolest, ali nisam još videla tretman pomoću vrućine ili zračenja”, završila je Birks dok joj je Tramp odgovorio da bi bilo jako dobro kada bi se tako nešto proverilo.

Sutradan je tvrdio kako je sve rekao sarkastično.

Komentari

Vaš komentar