Podeli:
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Odluka o kompletnom otvaranje granica Severne Makedonije, odnosno slobodnom protoku građana bez testova i izolacije mogla bi da bude doneta početkom naredne nedelje, posle dogovora koji se očekuju ovog vikenda, izjavio je makedonski ministar zdravlja Venko Filipče. Otvaranje granica je nešto što zahteva koordinaciiju svih zemalja regiona. Procena je da imamo slični, ako ne i isti epidemiološki rizik, iste karakteristike i intenzitet zaraze Covid-19, naveo je Filipče.

On je rekao da gotovo svaka dva tri dana ima bilateralne kontakte i telefonske razgovore sa svim ministrima zdravlja u Grčkoj, Bugarskoj, Albaniji, Kosovu i Srbiji, sa kojima razmenjuje iskustva i dinamiku novootkrivenih slučajeva koronavirusa, preneli su makedonski mediji.

Donećemo odluku da se svi stranci susednih zemalja koji se budu zatekli u našoj zemlji, ako dobiju simptome bolesti ili sumnjaju na bolest, jave u bolnicu, gde će dobiti besplatno lečenje, rekao je Filipče.

On je dodao da očekuje solidarnost susednih zemalja kada su u pitanju građani Severne Makedonije, jer je, kako je rekao, ovakva snažna pandemija sa ovakvim rizikom identična u svim zemljama.

U Severnoj Makedoniji u četvrtak je objavljeno da su za poslednja 24 časa registrovana još 182 obolela od koronavirusa, a šest je preminulo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar