Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Rusija je optužila Vašington da pokušava da podstiče revoluciju u Belorusiji, gde je danas poslala svog ministra odbrane Sergeja Šojgua na razgovore o vojnim vezama između dve zemlje.

Šef ruske Službe za spoljne obaveštajne poslove (SVR) Sergej Nariškin optužio je Vašington da “iz senke” radi na svrgavanju Lukašenka u puču, što je jedna od najjačih retorika Moskve u vezi sa krizom do sada, prenosi Rojters.

„Govorimo o loše prikrivenom pokušaju organizovanja još jedne ‘šarene revolucije’ i ‘antiustavnom puču’ čiji ciljevi i zadaci nemaju nikakve veze sa interesima građana Belorusije“, rekao je Nariškin, prenela je novinska agencija RIA.

Nariškin je optužio Vašington da finansira antivladine blogere i obučava aktiviste putem nevladinih organizacija, te da podržava druge, uključujući opozicionu liderku Svetlanu Tihanovskaju, koja je izbegla iz zemlje u Litvaniju.

„Prema informacijama kojima SVR raspolaže, Sjedinjene Države igraju ključnu ulogu u Belorusiji“, rekao je.

Rusija je dugo krivila Zapad za revolucije poput revolucije ruža u Gruziji 2003. godine, Narandžaste revolucije u Ukrajini 2003-2004. godine, za koje kaže da je Zapad podržao demonstrante.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Belorusiju danas gde je razgovarao sa Lukašenkom, koji je rekao da je od Putina zatražio da Belorusiji isporuči nekoliko vrsta oružja. Nije precizirao koje je oružje zatražio od Putina.

Rusija i Belorusija trenutno zajedno sprovode vojne vežbe, koje traju do kraja septembra. Lukašenko je rekao da bi dve zemlje trebalo da planiraju više vežbi takve vrste.

Inače, Lukašenko je otputovao u ponedeljak u Rusiju na svoje prve razgovore sa predsednikom Vladimirom Putinom od početka krize, vrativši se u zemlju sa zajmom od 1,5 milijardi dolara za podršku njegovoj ekonomiji.

Masovni protesti koji od izbora 9. avgusta potresaju zemlju, predstavljaju najveću opasnost do sada za beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, te je podrška Kremlja postala vitalna za njegove napore da produži svoju 26-godišnju vladavinu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar