Podeli
Foto:Navalny instagram account via AP

Ruska zatvorska služba (FSIN) saopštila je danas da namerava da uhapsi protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog ako se vrati u Rusiju jer nije poštovao obaveze o uslovnoj zatvorskoj kazni koja mu je izrečena 2015. godine.

Pročitajte još:

“Ruska federalna zatvorska služba dužna je da preduzme sve neophodne mere za hapšenje prestupnika Alekseja Navaljnog, do odluke suda da njegovu uslovnu zatvorsku kaznu zameni zatvornom kaznom”, navela je FSIN.

Navaljni se trenutno nalazi u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Protivnik Kremlja je u sredu rekao da će se vratiti u Rusiju 17. januara, uprkos pretnji zatvorskom kaznom.

FSIN zamera Navaljnom što se nije dva puta nedeljno prijavljivao ruskoj zatvorskoj službi kako to nalaže presuda iz 2015. prema kojoj je dobio pet godina uslovne zatvorske kazne.

Ta služba je navela da uzima u obzir period u kojem je Navaljni tri nedelje bio u komi u nemačkoj bolnici, ali dodaje da je trebalo 23. oktobra da prijavi gde se nalazi.

“Činjenica da je na rehabilitaciji nije razlog da se ne prijavi kaznenoj inspekciji”, navodi se u saopštenju i dodaje da je Navaljni stavljen na spisak traženih osoba sa nalogom preduzimanje mera njegovog hapšenja prilikom utvrđivanja njegove lokacije.

Od izlaska iz kome, Navaljni optužuje predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar