Podeli
Foto: EPA ANTONIO BAT EPA/ANTONIO BAT

U Spomen-podrucju Donja Gradina sutra će biti održana centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, gde su tokom Drugog svetskog rata stradali Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

Tim povodom Radio televizija Republike Srpske emitovala je anketu među građanima Zagreba sa pitanjem da li znaju ko je najviše stradao u Jasenovcu i šta za njih znači Jasenovac.

Za gotovo sve učesnike ankete, njih desetak uglavnom starijih osoba, najveći stradalnici Jasenovca su Hrvati i Jevreji. Jedna Zagrepčanka je rekla da se “govorilo da su to Srbi, ali da je broj upitan”.

Ista pitanja RTRS je postavio i među nekolicinom akademskih građana Zagreba, ispred tamošnjeg Filozofskog fakulteta.

A odgovori su: ”Ne znam”, “Nemam pojma šta Jasenovac znači – ne puno” ili “Jasenovac? Idem na kolokvijum sada, ne mogu da razmišljam o tim stvarima”.

Zatim momak koji ulazeći u zgradu fakulteta sa osmehom kaže:”Idem na predavanja”, a njegov kolega potom na isto pitanje odgovara:” Baš me briga, to mi ne predstavlja nikakvu važnost…”

Povodom sutarašnjeg obeležavanja Dana sećanja, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su Jasenovac i Donja Gradina mesta neopisivog stradanja, na kojima je još pre 75 godina žrtva pobedila dželata, a onda uprkos pokušajima da se sve zataška i zaboravi, nastavila da ih pobeduje sve do danas, jer je i tada i danas bilo casno biti potomak žrtava, a ne potomak dželata, porucio je srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“Donja Gradina je mesto našeg ogromnog stradanja, mesto opomene, ali i mesto sa koga kao narod moramo da izađemo sa poukom i porukom da nismo zaboravili, da nećemo nikada zaboraviti, ali i da želimo da živimo u miru sa svima kojima su na srcu vrednosti koje i mi delimo. Mir, tolerancija, poštovanje i saradnja! Donja Gradina nas upravo uči da svi zajedno moramo da budemo bolji ljudi”, poručio je Dodik uoči sutrašnjeg obeležavanja Dana sećanja.

Dan sećanja će biti obeležen u skladu sa merama koje se preduzimaju za sprečavanje širenja korona virusa u Republici Spskoj.

Iz jasenovačkih logora smrti nikada se nije vratilo 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. Ono što sistem koncentracionih logora Jasenovac-Donja Gradina izdvaja od ostalih u Drugom svetskom ratu, jeste cinjenica da je funkcionisao i jedini logor za decu, a njih oko 20.000 nije docekalo slobodu.

Komentari

Vaš komentar