Podeli
Foto: Shutterstock

Republikanci su predložili da se dodatnih trilion dolara potroši na sanaciju ekonomske štete nastale zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Plan uključuje 100 miliona dolara za škole i stimulativne isplate od 1.200 dolara velikom broju Amerikanaca, piše Bi-Bi-Si.

Prema tom planu, ta isplata bi zamenila povećanje od 600 dolara za naknade koje su isplaćivane nezaposlenima tokom pandemije.

Ovaj predlog predstavlja novi stepenik u pregovorima sa demokratama koji su ga okarakterisali kao „potpun neadekvatan“.

SAD su već potrošile 2,4 miliona dolara na ublažavanje mera, prosledile milijarde dolara pomoći preduzećima i pojedinim domaćinstvima.

Međutim, ekonomisti upozoravaju da će na proleće ta pomoć biti još potrebnija.

Senator Mič Mekonel je rekao da su republikaci hteli da vide kako postojeći programi rade, pa su sad predstavili „prekrojen i ciljan nacrt“ za rešavanje ekonomskog pada.

Tim predlogom bi naknada od 600 dolara za nezaposlene bila smanjena na 200 dolara, smatrajući da trenutna suma obeshrabruje radnike da se vrate na posao, jer to što dobijaju je za većinu više od onoga što bi zaradili da imaju posao.

Mekonel je ocenio da republikanci žele da nastave da isplaćuju dodatak za nezaposlene, koji ističe ove sedmice.

“Međutim, to moramo da učinimo na način koji ne usporava ponovno otvaranje,” rekao je Mekonel.

Osim novca za direktna plaćanja porodicama i za pomoć školama, republikanci su rekli da žele da usvoje zakone koji će štititi preduzeća od lažnih tvrdnji radnika da imaju koronavirus.