Podeli
Foto: Matjaž Rušt/Nova.rs

Većina zemalja regiona od proglašenja pandemije koronavirusa značajno su uveli rekstriktivne mere kao jedan od najbezbednijih načina kako bi se prekinulo širenje smrtonosnog virusa. Uvođene mere nisu svuda bile jednake. Raspon je bio od umerno blagih do strogih. Posle više od meseci po dana i prividnog smanjenja broja novozaraženih i umrlih neke zemlje odlučile su da na osnovu statističkih podataka umanje restriktivne mere i koliko toliko povrate život u normalu.

Iako broj novoobolelih pada, a u pitanju su većinom lakši simptomi, vlade pojedinih zemalja odlučile su da je vreme da se ublaže neke restriktivine mere, koje su bile uvreden početkom marta ove godine.

Slovenija

Slovenija je jedna od bivših zemalja sa eks jugoslovenskog prostora, koja u početku nije baš suviše ozbiljno shvatila problem koronavirusa i preduzimanja mera. Međutim, sa promenom vlasti, Ljubljana je u značajoj meri pooštrila mere karantina i zabrana, koje su išle sve do toga da se zabrani i međuopštinsko kretanje. Pošto su uvedene mere dale rezultate vlada Janeza Janše odlučila je da ublaži određene restriktivne mere.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Prva mera koja je doneta i počela da važi od 20. aprila je ukidanje privremene mere zabrane tehničkog pregleda vozila i svih aktivnosti u vezi sa registracijom motornih vozila i tahografa na celoj teritoriji Slovenije. Druga mera koja je ublažena odnosi se na prevoz radnika na radno mesto, ali uz poštovanje određenih pravila: ograničenje broja putnika, najviše jedna trećina od ukupnog broja registrovanih sedišta u autobsima i mini busevima. Sedišta na kojima je dozvoljeno sedenje moraju obezbediti odgovarajuću udaljnost između putnika. Putnici na ulazak u autobus moraju čekati na međusobnoj udaljenosti od dva metra. Vozačevo sedište i ulaz moraju biti odvojeni od putnika.

Vlast u Ljubljani je uvela i prvi protivkorona paket kako bi se suzbila epidemija i ublažile posledice na građane i privredu. Na putu je i drugi protivkorona paket, koji je namenjen obezbeđivanju likvidnosti privrede.

Takođe doneta je odluka o otvaranju prodavnica sa građevinskim materijalom, salona za prodaju automobila, bicikala, hemijskih čistionica, frizerskih i kozmetičkih salona, sportsko-rekreativnih usluga, salona za negu pasa i mačaka.

Takođe posle prvomajskih praznika srednjoškolci završnih razreda vratiće se u klupe da bi sevpripremili za mature, ali će ta mera biti konačno donesena tek posle 1. Maja i zavisiće od epidemiološke situacije.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska

Hrvatska je prema poslednjim podacima navela da je u ovoj zemlji potvrđen 1.881 slučaj obolelih od koronavirusa. Zagreb je kao i određene članice EU smatrao da je vreme da se neke donesene mere zabrane budu ukinute.

Nacionalni štab civilne zaštite doneo je odluku o ukidanju nužne mere zabrane napuštanja mesta prebivališta i stalnog boravišta za više Županija. Ova odluka je donesena imajući u vidu privrednu, ali i epidemiološku situaciju za Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, što znači da građani mogu putovati nesmetano bez korištenja e-propusnice. Ova odluka važi i za: Vukovarsko-srijemsku županiju, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku županiju. Ovom merom obuhvaćene su i ostale županije, ali sa određenim ograničenjima, posebno tamo gde je proglašen karantin.

Hrvatski građani će značajnije ublažavanje mera zabrane usled koronavirusa moći da osete tek od 4. maja, kad prođu prvomajski praznici. Međutim, pošto opasnost od kornavirusa još nije prošla, socijalno distanciranje ostaje glavna mera, a dečija i sportska igrališta odstaju i dalje zatvorena i na njima će biti zabranjeno okupljanje.

Ublažene mere odnosiće se i na kafiće i restorane, ali socijalna distance će biti obavezna. To znači da za stolom neće moći da sedi više od dve osobe, a posle odlaska svakog gosta kafić će morati da radi dezinfeksciju svakog stola i stolice. Dostava hrane na kućnu adresu će biti i dalje dozvoljena.

Hrvatska takođe planira i puštanje u rad javnog prevoza, ali u skladu sa strogim epidemiološkim merama i uz važeću socijalnu distance. Za sad je poznato da niko u autobus neće moći da uđe bez maske.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Crna Gora

Crna Gora kao jedna od bivših jugoslovenskih republika se najkasnije suočila sa epidemijom koronavirusa. I ova država je uvela određene restrikcije i zabrane, o čijem ukidanju se već razmišlja. Epidemiolozi smatraju da su predviđene mere dale dobre rezultate, ali za sad niko ne saopštava kad bi moglo da dođe do relaksacije i koje bi to mere mogle biti ublažene za početak.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina se suočava sa porastom broja zaraženih od koronavirusa i za sad se razmišlja više o poštravanju mera nego o ublažavanju. Od pre nekoliko dana građani Sarajeva su u obavezi da na ulici nose masku i rukavice, a policija je dobila nalog da kažnjava se one, koji ne poštuju ovu meru zaštite.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak smatra da još nije vreme za ukidanje mera zabrane, jer bi to povećalo mogućnost nekontrolisanog širenja koronavirusa . On je naglasio i da će socijalna distanca, nošenje zaštitne maske i rukavica biti obaveza i posle ukidanja vanrednih mera.

S druge strane federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara veruje da će se o popuštanju nekih mera moći govoriti tek krajem aprila i početkom maja.

Foto: Printscreen/ Youtube/Dron.ba za N1

Republika Srpska

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u Republici Srpskoj neke mere zabrane i zaštite od koronavirusa biti ukinute posle Đurđevdana 6.maja, ali to nije konačna odluka, jer sve zavisi od epidemiološke situacije.
Građani RS, će tako Prvi maj dočekati u kući, da bi moglo da se razmišlja o pokušaju normalizacije dela života, pre svega to se odnosi na ponovno otvaranje prodavnica i firmi iz kategorije uslužnog sektora.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Makedonija

Makedonska vlada pripremila je već ozbiljan set mera za vraćanje života u normalu, što bi trebalo da usledi posle prvomajskih praznika. Ovo je najavio premijer tehničke Vlade Severne Makedonije Oliver Spasovski na svom Fejbuk nalogu.

On je dodao da to neće biti brzo ni odjednom.