Podeli:
Foto:Fonet/EPA-EFE/KREMLIN

Da slika govori više od (ruskih) reči uverili su se svi koji su videli i samo jednu od fotografija sa sastanka ruskog predsednika Vladimira Puina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka.

Pročitajte još:

Dvojica lidera sastala su se juče u Sočiju gde je Lukašenko otputovao kako bi od Putina dobio podršku posle izbora, na kojima je proglasio pobedu i tako izazvao masovne proteste u zemlji.

Putin mu je obećao finansijsku pomoć i u načelu podržao Lukašenka, ali je snimak koji je na Tviteru objavio švedski diplomata Karl Bilt vrlo rečito pokazao odnos dvojice političara.

Na snimku se vide Putin i Lukašenko kako sede na distanci zbog koronavirusa. Lukašenko je telom okrenut ka Putinu, šaka sklopljenih kao da ga moli, dok ruski predsednik sedi zavaljen u fotelju i tek povremeno baci pogled ka svom gostu.

“Njihov način sedenja jasno govori o položaju snaga likova koji su u toj komunikaciji”, kaže za Nova.rs sociolog Ratko Božović.

“Jedan je komotan, a drugi usukan, pretvorio se u uvo da sluša, sasluša i posluša. Mi samo čitamo verbalne iskaze, a treba obratiti pažnju i na govor tela, neverbalnu komunikaciju, ćutanje, sve to govori često mnogo više od reči. U ovom slučaju govori nam ko je šef, ko je gazda, a ko poslušnik” objašnjava Božović.

Foto: N1

Karl Bilt ima “oko” za bizarno i to je nedavno pokazao objavivši na svom Tviter nalogu snimak američkog predsednika Donalda Trampa i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Na snimku se vidi Vučić, vidno zbunjen, dok Tramp najavljuje da je Srbija pristala da preseli svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tu je i fotografija predsednika Srbije kako sedi na stolici ispred Trampa zavaljenog za velikim stolom koja je takođe izazvala brojne komentare.

Foto: FoNet

“I ta fotografija mnogo govori”, kaže Božović.

“Sa jedne strane tu je Tramp, gospodar sveta, a sa druge smo tu mi, koji treba da ga saslušamo i da budemo prihvatljivi”, kaže naš sagovornik.

“Slika govori više od reči. Njihov govor tela pokazuje kakvi su odnosi među glavnim ‘igračima'”, ocenjuje sociolog Božović.

Komentari

Vaš komentar