Podeli:
Vesna Pusić Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Hrvatske, Vesna Pusić smatra da je odluka potpredsednika hrvatske vlade, iz redova SDSS Borisa Miloševića da u Kninu prisustvuje obeležavanju godišnjice “Oluje”, dobra i hrabra kao i da će njegov gest doprineti popravljanju atmosfere u Hrvatskoj.

Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Hrvatske, Vesna Pusić smatra da je odluka potpredsednika hrvatske vlade, iz redova SDS S Borisa Miloševića da u Kninu prisustvuje obeležavanju godišnjice “Oluje”, dobra i hrabra kao i da će njegov gest doprineti popravljanju atmosfere u Hrvatskoj.

“U Kninu se na godišnjicama Oluje, uz službeni protokol, uvek skupi i raznoraznog sveta, od kojih neki dolaze da namerno prave nered i provociraju. Zato smatram da je hrabro od kolege Miloševića što se odlučio na ovakav potez, kojim doprinosi dobrobiti i normalizaciji atmosfere u Hrvatskoj”, rekla je Pusić za Tanjug, na pitanje kako vidi to što će predstavnik Srba prisustvovati državnom obeležavanju godišnjice te akcije kroz par dana.

Pusić je ukazala da bi na godišnjicu Oluje trebalo da se obeleži, kako kaže, i vojno policijska akcija kojom je Hrvatska ujedinjena, ali da se istovremeno treba prisetiti i svih nevinih žrtava te akcije, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

“Na godišnjicu Oluje treba se obežavati važna vojno-policijska akcija kojom je Hrvatska, uz izuzetak istočne Slavonije, ujedinjena. Danas se to čini samo po sebi razumljivim, ali u ono vreme, dok se nije dogodilo, nije bilo tako jasno. Ali, se isto tako u Kninu i tom prilikom treba prisetiti svih nevinih žrtava pre, za vreme i nakon Oluje, bez obzira jesu li bili etnički Hrvati ili Srbi ili nešto treće”, navela je Pusić.

Ističe da njegov gest svakako jeste doprinos popravljanju generalne atmosfere u Hrvatskoj, koji će jednako doprineti popravljanju položaja i Srba i Hrvata u Hrvatskoj.

“Hrvatska je jednako domovina Hrvata koji tu žive, kao i Srba koji tu žive i naša zajednička odgovornost. Neće se zbog ovog gesta dogoditi nikakvo čudo preko noći. Ali ona jeste jedan korak, znak da može drugačije i bolje”, ukazala je Pusić.

Komentari

Vaš komentar