Podeli:
Foto: N1

Poslednja u nizu afera u Republici Srpskoj je ona o prisluškivanju opozicije. Ali, već se najavljuje kako bi i ta afera mogla da se završi čak i bez pokretanja istrage.

“Pitaj ove iz SDS ja ih slušam telefonom”, izjavio je nedavno član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik.

Ova izjava izazvala je burne reakcije opozicije u RS. Usledili su pozivi na ostavke Dodika i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, a zatim i krivične prijave.

“U svakoj normalnoj zemlji on bi morao da podnese ostavku”, mišljenja je Mirko Šarović, predsednik SDS.

“Član Predsedništva je rekao da sam ja jedan od tih koji se prisluškuju, smatram da sam ja u tom slučaju oštećeno lice”, izjavio je Draško Stanivuković iz PDP-a. Apelovali su na pravosuđe da radi na ovom slučaju, međutim, izjava sama nije dovoljna za pokretanje strage, stav je advokata Vladimira Cvijanovića. Potrebni su dodatni dokazi, koje bi moglo zatražiti tužilaštvo.

“Ovakvo jedno priznanje ne može se prihvatiti apsolutno kao dokaz na osnovu kojeg bi mogli zasnovati optužnicu samostalno. Moraju biti i dostupni drugi dokazi. Podići optužnicu podrazumeva da imate dokaznu građu, da imate poznate sve elemente a to su način izvršenja dela, mesto izvršenja dela, vremenski okvir kada je to vršeno, a što svedocima iz ovakve izjave se apsolutno ne može zaključiti”, kazao je Cvijanović.

Jedan od prozvanih, ministar Lukač, sve je nazvao političkom igrom i tvrdi kako nema nikakvog prisluškivanja.

“Gospodin Dodik ne shvata ozbiljno ove pojedine poslanike i uvek im baci neku političku lopticu, onda se igraju sa tim nekoliko dana, vrte tu lopticu da vide ima li nekih ćoškova i slično”, kazao je Lukač.

“Postoje još neke indicije i naše sumnje, i eventualni dokazi da je bilo reči o prisluškivanju, međutim, u ovom momentu je još rano da se o tome u javnosti govori”, rekla je Anja Petrović, portparolka PDP-a.

Advokat Cvijanović ističe da je sama izjava vrlo paušalna i da je vrlo upitno iz kojih motiva je izrečena. Analitičarka Tanja Topić mišljenja je da je sve poruka opoziciji.

“Cela ta saga je zapravo bila ilustracija pokazivanja odnosa moći, odnosno nemoći”, tvrdi Topić.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka po ovom pitanju još se nisu oglašavali. A opozicija odgovore ili barem pozive za službenu izjavu očekuje u narednih sedam dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar