Podeli:
Foto: EPA-EFE/DOUG MILLS/ POOL

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od tužbi, javlja Rojters. Tramp je to učinio dva dana pošto je kritikovao kompaniju Tviter jer je pozvala korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita.

“Imali su nekontrolisanu moć da cenzurišu, ograničavaju, dodaju, kreiraju, sakriju, menjaju virtuelno svaki oblik komunikacije”, rekao je Tramp pre nego što je potpisao uredbu.

Kako javlja AP, on je ocenio da je “bez presedana u američkoj istoriji da tako mali broj korporacija kontroliše tako veliku sferu ljudske interakcije”.

Tramp je izvršnu uredbu potpisao dva dana pošto je kritikovao kompaniju Tviter jer je pozvala korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita.

U prvi mah, bio je čak zapretio da će zatvoriti društvene mreže jer se Tviter, prema njegovim rečima, umešao u njegovu političku poruku.

On je ocenio da je provera činjenica bila “urednička odluka” Tvitera i politički aktivizam.

To bi, kako je rekao, trebalo da košta te kompanije zaštite od tužbi za ono što se postavlja na njihovim platformama. Nova uredba će, kako veruje, podržati slobodu govora, navodi AP.

Kompanije poput Tvitera i Fejsbuka imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama jer se tretiraju kao “platforme” a ne “izdavači” koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar