Podeli:
Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Emanuel Makron okarakterisao je trenutno stanje u svetu kao najgoru zdravstenu krizu u jednom veku i naredio zatvaranje jaslica, škola i univerziteta od početka sledeće nedelje. Pre toga je Mađarska proglasila vanredno stanje i najavila zatvaranje univerziteta. Belgija i Portugalija su takođe odlučile da zatvore škole, dok Nemačka tu opciju razmatra.

Francuska je pozvala ljude da rade od kuće, ograničavaju putovanja. Građanima koji su stariji od 70 godina poručeno je da ne izlaze iz kuće. Prema potrebi, biće naloženo i zatvaranje granica.

“Vlada će upotrebiti sva sredstva neophodna za spasavanje života, bez obzira na cenu”, rekao je Makron.

Da bi se ublažile ekonomske posledice virusa, država će plaćati zaradu ljudima koji su primorani da prestanu da rade, a poslodavci neće morati da plate porez u martu.

Makron je s druge strane napomenuo da su najnovije mere Evropske centralne banke za podršku ekonomiji nedovoljne, a onda se osvrnuo na na odluku predsednika SAD o obustavi putovanja u Ameriku: “nacionalizam nije odgovor na virus. Bolest ne poznaje nacionalnost i ako granice države budu morale da se zatvore, to će biti samo u slučaju da je od suštinskog znacaja i u koordinaciji sa ostatkom Evrope”.

Belgija zatvara škole

Posle Francuske i Belgija je odlučila da zatvori škole, kafiće i restorane kao i da skrati radno vreme prodavnica kako bi suzbila širenje koronavirusa.

Mere stupaju na snagu u petak u ponoć i biće na snazi do 3. aprila, mada će škole biti zatvorene pet nedelja, rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes.

“Nema karantina. Želimo da izbegnemo italijansku situaciju i izbegnemo karantin”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

U Belgiji je skoro 400 ljudi zaraženo koronavirusom, a tri osobe su preminule, prenosi Rojters.

Takođe, svi sportski i kulturni događaji biće odloženi.

Portugalija zatvara škole do 9. aprila

Portugalska vlada donela je odluku o zatvaranju svih škola u zemlji od ponedeljka zbog suzbijanja koronavirusa i to do 9. aprila kada će biti izneta nova procena situacije, saopštio je večeras premijer Antonio Kosta.

On je u televizijskom obraćanju takođe rekao da kruzerima neće biti dozvoljeno iskrcavanje putnika osim ako oni ne žive u Portugaliji.

Merkel: Moguće privremeno zatvaranje obdaništa i škola

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će ta zemlja predstaviti “veoma sveobuhvatan” paket dodatnih mera podrške svom poslovnom sektoru. Ona je rekla i da se razmatra mogućnost privremenog zatvranja škola i obdaništa u pojedinim regionima.

Posle višesatnog sastanka sa liderima 16 saveznih pokrajina, kancelarka je dodala da će regioni koji su najviše pogođeni epidemijom koronavirusa možda “privremeno zatvoriti obdaništa i škole” do posle Uskrsa, prenosi Rojters.

Mađarska proglasila vanredno stanje

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje na celoj teritoriji zbog širenja koronavirusa, saopštio je šef kabineta premijera Mađarske Gergeli Guljas navodeći da je ta odluka doneta u skladu sa predlogom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mađarska vlada donela je danas odluku o uvođenju mera za suzbijanje širenja koronavirusa, koje predviđaju zabranu ulaska putnika iz određenih zemalja, kao i vraćanje kontrole na granici prema drugim zemljama članice Šengena.

Na univerzitetima uvodi se samo nastava putem interneta.

Razlog za tu meru je veliki broj stranih studenata, objasnio je on.

Dodao je da situacija u Evropi ne opravdava zatvaranje škola, jer su deca najmanje ugrožena od koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Povezane vesti: