Podeli:
Rafal Trzaskowski Foto: AP Photo/Beata Zawrzal

Predsednički izbori u Poljskoj nisu rešili pobednika, pa će građani ove države EU ponovo na birališta 12. jula, kada će se opredeliti između aktuelnog predsednika Andžeja Dude i gradonačelnika Varšave Rafala Tržaškovskog.

Prema preliminarnim rezultatima, Duda kao predstavnik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i Pravda (PiS) osvojio je 45,73 odsto glasova, dok je na drugom mestu kandidat opozicione Građanske platforme sa 28,51 odsto.

Drugoplasirani Tržaškovski pokušao je danas da privuče glasače ostalih opozicionih stranaka pred drugi krug.

Rafal Trzaskowski Foto: AP Photo/Beata Zawrzal

“Obraćam se svima koji žele promene. Bez njih ćemo imati još sedam godina monopola na vlasti i nećemo moći da tražimo njihovu odgovornost jer napadaju nezavisne institucije”, poručio je Tržaškovski.

Impresivna biografija

Gradonačelnik Varšave je, za razliku od aktuelnog predsednika države populiste Dude, liberal impresivne profesionalne biografije. Rođen je 1972. u poljskoj prestonici i po obrazovanju je doktor humanističkih nauka.

Tokom političke karijere bio je član Evropskog parlamenta (2009–2013), ministar uprave i digitalizacije (2013–2014), državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova (2014-2015), član skupštine (Sejma) u periodu od 2015. do 2018.

Diplomirao je 1996. međunarodne odnose na Fakultetu za novinarstvo i političke nauke Univerziteta u Varšavi. Takođe je diplomirao i englesku filologiju na Fakultetu za savremene jezike istog univerziteta kao i evropske studije na koledžu u Natolinu.

Rafal Trzaskowski Foto: AP Photo/Petr David Josek

Bio je stipendista Univerziteta u Oksfordu i Instituta za bezbednosne studije u Parizu. Doktorirao je 2004. iz humanističkih nauka na matičnom fakultetu.

Oženjen je od 2002. Malgoržatom, diplomiranom ekonomistkinjom koja je od 2007. do 2019. radila u gradskoj većnici u Varšavi. Imaju sinove Aleksandra i Stanislava.

Govori pet stranih jezika – engleski, francuski, španski, ruski i italijanski.

Profesionalna i politička aktivnost

Od 1995. radio je kao simultani prevodilac, istovremeno radeći i kao nastavnik engleskog jezika. U periodu 2000-2001. bio je savetnik sekretara Odbora za evropske integracije Jaceka Sariuš-Volskog, a 1998. postao predavač u Nacionalnoj školi za javnu upravu. Bio je zaposlen i kao analitičar u evropskom centru Natolin, a u svojoj profesionalnoj karijeri pobrinuo se da afirmiše teoriju evropskih integracija i međunarodnih odnosa.

Bio je savetnik delegacije Građanske platforme u Evropskom parlamentu (EP), gde je 2009. dobio mandat poslanika, osvojivši 25.178 glasova. U izbornoj kampanji podržali su ga mnoge ličnosti javnog života Poljske.

Rafal Trzaskowski Foto: EPA-EFE/Jacek Szydlowski

U novembru 2013. premijer Donald Tusk imenovao ga je za ministra uprave i digitalizacije. U novoj vladi naredne godine postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova koji je bio nadležan za evropske poslove.

Pročitajte još:

Na parlamentarnim izborima 2015. učestvovao je kao lider izborne liste Građanske platforme u okrugu Krakov. Dobio je 47.080 glasova, čime je osvojio mandat poslanika u Sejmu, gde je postao potpredsednik Odbora za pitanja Evropske unije. U novembru 2016. postavljen je za ministra spoljnih poslova u kabinetu u senci koji je kreirala njegova stranka, a marta 2017. postao je potpredsednik Evropske narodne stranke.

Jak predsednik, zajednička Poljska

Na glasanju za prvog čoveka Varšave u oktobru 2018. pobedio je u prvom krugu, osvojivši 56,67% (505,187 glasova). Time mu je prekinut skupštinski mandat, a u kancelariju gradonačelnika ušao je nakon zakletve 22. novembra 2018.

Rafal Trzaskowski Foto: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

U februaru 2020. nacionalno veće Građanske platforme izabralo ga je za potpredsednika stranke, a 15. maja predstavljen je kao budući kandidat ove stranke na predsedničkim izborima. Nakon podnošenja 1,6 miliona potpisa podrške, 12. juna registrovala ga je Nacionalna izborna komisija kao kandidata za predsednika Republike Poljske. Slogan njegove predizborne kampanje bio je: “Jak predsednik, zajednička Poljska”.

18. februara 2019. potpisao je LGBT+ Deklaraciju koju je pripremilo Udruženje Ljubav ne isključuje, a koja predviđa sprovođenje zakona LGBT+ zajednice u glavnom gradu u oblasti bezbednosti, obrazovanja, kulture i sporta, rada i administracije, uključujući reaktivaciju interventnog hostela za LGBT+ i ljude koji žive u teškoj životnoj situaciji. On se ovom deklaracijom obavezao na podršku Parade ponosa, uvođenje anti-diskriminacije i seksualnog obrazovanja u skladu sa standardima SZO i imenovanje svog predstavnika za LGBT+ zajednicu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar