Podeli
Amy Coney Barrett
Foto:EPA-EFE/UNIVERSITY OF NOTRE DAME LAW SCHOOL

Ejmi Koni Baret, kandidatkinja za vrhovnog sudiju američkog predsednika Donalda Trampa, izlazi danas pred pravosudni odbor Senata, na, kako se očekuje, vatreno saslušanje, koje će trajati naredna četiri dana.

Nominacija sudije Baret dogodila se nedavno, u vreme kada Sjedinjene Američke Države čekaju predsedničke izbore 3. novembra i izazvala je političku raspravu između republikanaca i demokrata. Odobrenje sudije Baret učvrstilo bi međutim konzervativnu većinu u najvišem sudu. Tada bi sudije konzervativci imali većinu od 6 prema 3.

Pročitajte još:

Predsednik SAD-a Donald Tramp odabrao je sudiju Ejmi Baret da zameni prethodnu sudiju Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je umrla prošlog meseca u 87. godini.

Republikanci, koji trenutno imaju većinu u američkom Senatu, telu koje imenuje sudije Vrhovnog suda – sada pokušavaju da završe ovaj postupak pre izbora. Devet sudija ovog suda su doživotno imenovani na ovo mesto, a njihove presude mogu oblikovati javnu politiku o svemu, od oružja i glasačkih prava do pobačaja i finansiranja kampanja.

Demokrate se plaše da bi uspešna nominacija sudije Baret favorizovala republikance u politički osetljivim slučajevima koji dospeju do Vrhovnog suda.

Foto: Shutterstock

U svojoj uvodnoj reči, predsednik odbora Lindsi Graham opisao je Ejmi Koni Baret kao nekoga ko je „u kategoriji izvrsnosti, nečim na šta zemlja treba da se ponosi“, ali je predvideo „dugu i spornu nedelju“ saslušanja.

Najviši član demokrata u odboru Dajan Fajnstin otvorila je svoje izlaganje braneći reforme zdravstvene zaštite donete pod predsednikom Barakom Obamom, rekavši da bi imenovanje Ejmi Baret moglo da ugrozi pristup zdravlju za milione.

“Jednostavno rečeno, mislim da ova nominacija ne bi trebalo da napreduje,” rekla je ona, pozivajući da se saslušanja odlože do posle izbora.

Šta će sudija Baret reći u uvodnoj reči?

Ovo saslušanje pružiće sudiji Baret priliku da objasni svoju pravnu filozofiju i kvalifikacije za doživotno radno mesto. U pripremljenim opaskama objavljenim uoči sastanka, ona se danas zahvalila predsedniku Trampu što joj je „poverio ovu veliku odgovornost“, koju naziva „čašću života“.

U svom govoru će sudija Baret govoriti o važnosti njene porodice i o tome kako su je roditelji pripremili za „život u službi, principu, veri i ljubavi“.

Amy Coney Barrett
Foto:EPA-EFE/NICHOLAS KAMM

Baret će odati počast sudijama sa kojima je sarađivala, uključujući bivšeg sudiju Vrhovnog suda Antonina Skalia.

Obrazloženje pravde, sudije Skalije „oblikovalo me je“, kaže sudija Baret. “Njegova pravosudna filozofija bila je jasna: sudija mora primeniti zakon onako kako je napisan, a ne onakav kakav sudija želi.”

Sudija Baret u svom govoru naglasiće i da je “odlučila da održi istu perspektivu” u svojoj pravnoj karijeri.

Na izabranim političarima je da donose „političke odluke i vrednuju presude“, a ne na sudijama Vrhovnog suda, biće istaknuto u govoru sudije Baret.

Amy Coney Barrett
Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

„U svakom slučaju, pažljivo sam razmotrila argumente koje su iznele sve strane, razgovarala sam o pitanjima sa svojim kolegama na sudu i učinila sam sve da postignem rezultat koji zahteva zakon, bez obzira na moje želje“, reći će Baret.

“Kada napišem mišljenje kojim rešavam slučaj, svaku reč čitam iz perspektive stranke koja gubi. Pitam se kako bih gledala na odluku da je neko od moje dece stranka protiv koje sam radila.”

Soba za saslušanje pripremljena je u dogovoru sa zdravstvenim službenicima kako bi se osiguralo da se poštuju pravila o socijalnom distanciranju.

Dva republikanska senatora u odboru, Majk Li i Tom Tilis, nedavno su se pozitivno izjasnili i nisu rekli kako planiraju da učestvuju u postupku.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar