Podeli
Foto: Facebook/Samir Kadribasic

Ataci na Bošnjake u Pljevljima ne jenjavaju, a sinoć su meta bile prostorije Islamske zajednice u ovom crnogorskom gradu, na kojima su porazbijana stakla, dok je unutra ubačena poruka stravičnog sadržaja – „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

“Pitao sam Dritana Abazovića misli li da ovako živimo, a odgovorio mi je samo – strašno”, kaže Samir Kadribašić.

Informaciju i fotografije posledice napada, na Fejsbuk je jutros postavio glavni imam Medžlisa u Pljevljima Samir Kadribašić, koji je upozorio na teške posledice ukoliko se nacionalistično divljanje na ulicama crnogorskih gradova posle pobede opozicije ne prekine.

‘Daj Bože da ovo završi dobro’

„Ovo je bila, kako se kaže, crvena linija koja se prešla. Granica više nema. Upozoravam da više ne mogu kontrolisati nikoga, ne nakon ovoga. Do sada sam pokušavao, smirivao, u izjavama ublažavao stanje i pozivao na razum, da stanemo svemu na kraj, ali više ne mogu. Ne mogu više nikog živog kontrolisati. Daj Bože da ovo završi dobro“, rekao je Kadribašić u razgovoru za Al Džaziru.

Dritan Abazović Foto:Screenshot/Instagram/bunt_cg

Iako se u Pljevljima u poslednjih nekoliko dana desio niz incidenata i napada na Bošnjake, Kadribašić tvrdi da ugroženi nisu samo oni.

„Ugroženi su svi, ne samo Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati… Svako je ugrožen. Do sada ovde nije bilo težih ispada. Ovo što se do sada događalo pokušavao sam da pripišem euforiji nakon izborne pobede opozicije, ali ovo više nije euforija. Ovo je fašizam u kojem se više niko ne može osećati sigurnim. Mnogi su me zvali jutros i jasno je da se niko u Crnoj Gori više ne oseća sigurnim“, dodao je.

Načelniku pljevaljske policije, čiji su službenici jutros došli na lice mesta, Kadribašić je, tvrdi, uputio jasnu poruku.

Foto: Nova.rs

„Rekao sam mu da ću njega lično smatrati odgovornim ukoliko se ovaj slučaj ne reši, jer je to što se dogodilo strašno, a on mi je odgovorio da su ‘krive društvene mreže’. Pa nisu društvene mreže krive što njih nije bilo dve noći da zaustave rulju koja je provocirala i psovala po gradu“, tvrdi pljevaljski imam.

Takođe je dodao kako je jutros poslao poruku Dritanu Abazoviću, čiji je Građanski pokret URA na izborima osvojio četiri mandata u parlamentu, koja prema računici nose prevagu u formiranju vlasti. Abazović stoji uz opoziciju.

Pročitajte još:

‘Podsećanje na 90-te godine’

„Crna Gora bi mogla napraviti veliki korak unazad. Dritanu sam jutros prosledio poruke i slike. Vidio je o čemu se radi. Ako ovako misli ići u budućnost i da ćemo ovako živeti, onda neka radi šta hoće. Odgovorio mi je samo jednom rečju – ‘strašno’. I to je bilo sve“, dodaje Kadribašić.

On je ponovio da ga situacija u Crnoj Gori nakon izbora podseća na 90-te godine, ali je ipak izrazio nadu da će razum prevladati.

„Iskreno, malo ko može predvideti kako će se stvari razvijati. Istina je da mnogi ovu situaciju porede sa situacijom sa početka 90-tih godina, ali ne verujem da bi se mogla desiti eskalacija nasilja ili neki širi međunacionalni sukob. Ipak, ljudi su u strahu, jer stvari za sada idu predaleko“, dodao je.

Komentari

Vaš komentar