Podeli
Aleksej Navaljni Foto: Courtesy of Instagram @NAVALNY/Social Media via REUTERS

Odeća Alekseja Navaljnog, u kojoj je dovezen u bolnicu №1 u Omsku, nije u medicinskoj ustanovi, saopštila je predstavnica Ministarstva zdravlja Omske oblasti. Istovremeno rusko tužilaštvo traži da sasluša Navaljnog u Nemačkoj gde se nalazi u bolnici, i sazna detalje njegovog putovanja u Novosibirsk i Tomsk pre nego što je otrovan. 

“Odeća Alekseja Navaljnog nije u bolnici. Zaplenili su je istražni organi. Pitanje uputite njima“, izjavila je sagovornica za medije.
Ranije je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni objavio prvu objavu na svom blogu nakon izlaska iz kome, u kojoj je zahtevao da mu se vrati odeća koju je nosio u avionu, kada mu je pozlilo, jer, kako je rekao, ona predstavlja važan materijalni dokaz.

Podsetimo, tužilaštvo i policija Rusije započeli su provere već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Berlinska klinika „Šarite“ je 7. septembra saopštila da se stanje Navaljnog popravilo, da je izveden iz kome i da više nije priključen na respirator.

Rusko tužilaštvo traži da sasluša Navaljnog u Nemačkoj

Tužilaštvo je, zajedno sa saobraćajnom policijom, uputilo odgovarajući zahtev nemačkom Ministarstvu pravde, javlja RT.

Istražitelji nameravaju da provere verziju da je Navaljni otrovan, koju zastupaju njegove pristalice, i da direktno saznaju kako se on oseća.

Tužilaštvo takođe zanima ko je isplanirao službeno putovanje Navaljnog i ko mu je bio pratnja od trenutka poletanja iz Moskve do hospitalizacije u Omsku.

Rusko Tužilaštvo interesuje i zbog čega je opozicionar, kako tvrde, menjao hotelske sobe dok je boravio u Tomsku.

Pored toga, od nemačkih eksperata traženi su rezultati svih analiza i toksikološkog istraživanja.

Planirano je da Navaljni bude saslušan u Nemačkoj, a ministarstvo pravde te zemlje primilo je dokument i trenutno ga proučava.

Navaljnom je proslog meseca pozlilo u Sibiru, nakon čega je smešten u bolnicu u Omsku, a potom u stanju indukovane kome prebačen na lečenje u Nemačkoj.

Berlin tvrdi da rezultati tri laboratorije pokazuju da je otrovan nervnim agensom nivočokom, što Moskva negira.

Komentari

Vaš komentar