Podeli
Foto:EPA/JENS WOLF

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) strahuje od masivnog porasta korupcije i trgovine ljudima jer su državne institucije preopterećene krizom zbog pandemije koronavirusa.

“Kriminalci se brzo prilagođavaju slabostima sistema koje su izazvane kovid krizom”, upozorio je generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Greminger je, u intervjuu agenciji APA, kazao da OEBS očekuje da će narednih meseci videti mnogo više korupcije, posebno kada je reč o velikim sredstvima koja se koriste za ponovno oživljavanje privrede.

“Strahujemo i da će trgovina ljudima porasti”, rekao je on i dodao da su granične vlasti postale veoma preopterećene nakon što je uvedena kontrola na granicama unutar Šengena.

Govoreći o krizi zbog pandemija, Greminger je kritikovao tendenciju ka “veoma nacionalnim refleksima, samostalnim delovanjima i unilateralnim izolacionističkim pristupima”.

Kaže da se nadao, što je očigledno naivno, da će kriza učiniti da zemlje članice OEBS-a budu solidarnije.

Međutim, ukazuje, da je činjenica da OEBS još nema budžet za tekuću godinu.

Rekao je da je saradnja jedini pravi pristup za savladavanje jedne takve transnacionalne pretnje.

Greminger je upozorio i na to da se konfliktni regioni, kao što je Ukrajina, izgube iz vida tokom drugih kriza.

“Bilo bi veoma opasno da se smanji upravljanje konfliktom i ne primenjuju dosledno mere za uspostavljanje poverenja i bezbednosti”, kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što je OEBS svoj rad i za vreme koronavirus krize mogao nastaviti.

“Mi smo među prvim međunarodnim organizacijama koje su veoma brzo prešle na onlajn rad. Trenutno sve radimo onlajn”, objasnio je Greminger.

Tako se nedeljni sastanci ambasadora 57 članica OEBS i za vreme korona virusa održavaju, ali putem video konferencije, te se i odluke donose onlajn.

“Kada se zatraži odlučivanje, potrebne su duže pauze. Daje se 60 sekundi za reakciju”, objasnio je aktuelni način rada.

Rekao je da je planirano ponovno održavanje sednica Stalnog saveta OEBS u bečkoj palati Hofburg, ali verovatno u manjem formatu.

Takođe, i godišnja konferencija šefova diplomatija koja se održava krajem godine verovatno će biti u manjem formatu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar