Podeli
Foto:Viktor Drachev / TASS / Profimedia

Predsedništvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predložilo je posredovanje Vladi Belorusije da bi se uspostavio "otvoren i konstruktivan dijalog", navodi se u saopštenju.

“Zvanična ponuda posete aktuelnog predsedavajućeg OEBS-a premijera Albanije Edija Rame podneta je vladi da se sastanu sa njim i predstavnicima opozicije”, navela je sinoć na svom internet sajtu organizacija čije sedište je u Beču.

Pročitajte još:

U saopštenju je izražena zabrinutost oko održanih predsedničkih izbora i situacije posle njih.

“Ponavljamo zabrinutost oko odvijanja predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. koje nije posmatrao OEBS kao i oko nesrazmerne upotrebe sile prema mirnim demonstrantima, opšteg pritvaranja i navoda o torturi snaga bezbednosti”, navodi se u saopštenju.

Najmanje 5.000 ljudi demonstriralo je i sinoć u glavnom gradu Minska tražeći odlazak šefa države Aleksandra Lukašenka reizabranog na šesti mandat. Lukašenko je prema izbornoj komisiji osvojio 80 odsto glasova na izborima 9. avgusta koje osporava opozicija.

Od izbora se u Belorusiji svakodnevno održavaju protesti. Demonstranti optužuju Lukašenka da je lažirao predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti.

Komentari

Vaš komentar