Podeli
Foto: EPA-EFE/Nabil Mounzer

Demonstranti su se danas okupili u glavnom gradu Libana, Bejrutu, da bi obeležili prvu godišnjicu protestnog pokreta koji je srušio vladu, ali je potom ugužen usled ekonomske krize, koronavirusa i razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Globalna pandemija i eksplozija u bejrutskoj luci 4. avgusta, koja je usmrtila skoro 200 ljudi, dodatno su podstakli nastavak demonstracija koje su izbile prošlog oktobra.

Iako su nemiri doveli do ostavke premijera Saada al-Haririja, političari od tada nisu uspeli da formiraju vladu koja je sposobna da odgovori na izazove sa kojima se zemlja suočava.

“Revolucija nije umrla“, poručili su aktivisti danas, preneo je Rojters.

Oni su tom prilikom podsetili da su do sada srušili dve vlade.

Stotine demonstranata protestovalo je pored centralne banke i zgrade parlamenta, pre okupljanja u blizini oštećene luke.

Foto: EPA-EFE/Nabil Mounzer

Demonstracije dolaze uoči razgovora libanskog predsednika Hezbolaha Mišela Auna i parlamentaraca o izboru premijera. Izgleda da će se i bivši premijer Hajriri kandididovati za formiranje vlade.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Liban Jan Kubis rekao je da su “ljudska posvećenost i čežnja za dubokim reformama i promenama i dalje snažne, čak i ako se zamah na trenutak povukao”.

“Posejali su seme za sistemske promene. Godinu dana kasnije, njihova borba se nastavlja”, dodao je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar